ГоловнаСвіт

США відмовилися розсекретити супутникові знімки моменту пуску російської ракети по MH17

Фотографії показали тільки головному прокурору Нідерландів.

США відмовилися розсекретити супутникові знімки моменту пуску російської ракети по MH17
Фото: ЕРА/UPG

Сполучені Штати Америки відмовилися розсекретити супутникові знімки, на яких зафіксовано момент пуску російської ракети по літаку рейсу MH17 у 2014 році.

Про це стало відомо в понеділок на судовому засіданні в Нідерландах, пише BBC.

Прокуратура повідомила, що подібний запит було надіслано США ще в 2014 році. У відповідь Вашингтон надіслав меморандум (офіційний документ) з описом знімків і супутньою технічною інформацією.

Потім головному прокурору Нідерландів у справах тероризму надали можливість перевірити, наскільки правильно була викладена інформація в меморандумі. Прокурор зміг особисто ознайомитися з засекреченими американськими знімками і звірити їх з описом у меморандумі, відтак він дійшов висновку, що інформація в меморандумі підтверджується іншими джерелами, з якими він ознайомився.

Меморандум, наданий США, і висновок прокурора Нідерландів у справах тероризму були долучені до матеріалів справи. Однак самі супутникові знімки, наявні у США, так і не були розсекречені, а отже,  громадськість їх не побачить.

Нагадаємо, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представили попередні результати кримінального розслідування причин катастрофи MH17. Слідчі дійшли висновку, що літак було збито ракетою 9М38 ЗРК "Бук", при цьому інші версії події були відкинуті на основі аналізу, подібного до проведеного в технічному звіті. Запуск ракети відбувся з району селища Первомайське, яке на той час уже було під контролем бойовиків "ДНР". Також слідство стверджує, що ЗРК "Бук", який збив літак, прибув з Росії, а після катастрофи був доставлений назад на її територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram