ГоловнаПолітика

Головний рабин України попросив "Яд Вашем" про звання "Праведника народів світу" для митрополита Шептицького

"У вогняному пеклі Голокосту постать Шептицького підноситься як скеля спасіння і добра".

Головний рабин України попросив "Яд Вашем" про звання "Праведника народів світу" для митрополита Шептицького

Головний рабин України Моше Реувен Асман звернувся до голови правління меморіального комплексу Яд Вашем (Ізраїль) Авнера Шалева з проханням про присвоєння митрополиту Андрею Шептицькому почесного звання "Праведник народів світу".

Про це йдеться в офіційному листі на ім'я Шалева, написаному напередодні Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту (Шоа).

"Митрополит Андрей керував операцією з порятунку понад 150 єврейських дітей у роки Голокосту в Західній Україні. Він не тільки віддавав накази ховати єврейських дітей у монастирях, а й забороняв хрестити цих дітей, щоб зберегти їх для єврейського народу. Частина цих дітей живі і сьогодні - і я дивився їхні спогади, вони кажуть, що зобов'язані життям Андрею Шептицькому", - йдеться у зверненні.

Головний рабин України відзначає, що склалася абсурдна ситуація, за якої молодший брат митрополита Климентій Шептицький і ігуменя Олена Вітер (виконували накази тодішнього предстоятеля УГКЦ з порятунку єврейських дітей) давно отримали подібне звання від Яд Вашем, а сам митрополит, який "стояв на чолі цієї вкрай ризикованої для життя операції, не отримав його".

Рабин Моше Асман також нагадав про численні домисли і міфи, які поширювала радянська пропаганда на адресу митрополита Шептицького. У своєму листі він підкреслив, що "сучасному Ізраїлю і єврейським громадам діаспори слід відмовитися від цих міфів".

Головний рабин України в посланні акцентує: "У кривавому пеклі Голокосту фігура Андрія Шептицького підноситься, як скеля спасіння і добра. Митрополит Шептицький - велетень справжнього гуманізму і один з найбільших українців ХХ століття. Його дружні зв'язки з єврейським народом налічували десятки років співпраці".

"Те, що присвоєння йому цього звання відкладалося десятиліттями, є не тільки несправедливістю. З точки зору всієї традиції іудаїзму від нас вимагається бути вдячними за зроблене нам добро. І навпаки, привласнення Шептицькому давно заслуженого звання «Праведника народів світу» покаже Україні і всьому світу, що єврейський народ пам'ятає і цінує своїх друзів і рятувальників", - сказано в листі.

Нижче LB.ua подає текст звернення головного рабина України українською та англійською мовами.

Нагадаємо, в 1980-х роках "Яд Вашем" відмовився визнати митрополита Шептицького "Праведником народів світу".

Серед причин відмови було те, що Шептицький нібито співпрацював з нацистською адміністрацією, підтримував створення української дивізії Ваффен-СС "Галичина" і не зупинив у перші дні німецької окупації єврейські погроми у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram