ГоловнаПолітика

Визначилися фіналісти конкурсу на посаду голови Держетнополітики, лідирує Юраш

Остаточне рішення повинен прийняти Кабмін.

Визначилися фіналісти конкурсу на посаду голови Держетнополітики, лідирує Юраш
Фото: Наталья Шимкив

Комісія з питань вищого корпусу державної служби у вівторок, 21 січня, визначила фіналістів повторного конкурсу на зайняття посади голови Державного агентства етнополітики та свободи слова.

Як повідомляє кореспондентка LB.ua, найбільше балів за результатами співбесіди набрав Андрій Юраш, голова Департаменту у справах релігій і національностей у колишньому Міністерстві культури.

Разом із ним у фінал пройшли колишній голова Державного комітету у справах національностей і релігій Юрій Решетніков, доцентка Києво-Могилянської академії Олена Богдан і викладач Київської духовної академії УПЦ МП Сергій Бортник.

Фото: Наталя Шимків

Одним з членів конкурсної комісії був лідер партії "Слуга народу", депутат Верховної Ради Олександр Корнієнко, який задавав питання кандидатам про навички стресостійкості і вирішенні питання Стамбульської конвенції.

У коментарі LB.ua депутат пояснив, що питання про Стамбульську конвенцію йому ставлять регулярно. "У нас є багато ліберальних депутатів, водночас є молодший пан Юраш [син Андрія Юраша], з рухом «Цінності. Сім'я. Гідність». Я дотримуюся тієї філософії, яку президент запропонував в новорічному зверненні, що нам потрібно шукати, як об'єднатися", - сказав він.

Також на конкурс в ролі відвідувача прийшла депутат від "Слуги народу" Ірина Верещук. "Ви бачите, що конкурс проводять вдруге. Те, що стосується національних спільнот, етноспільнот або релігійних організацій, може бути сьогодні використано як інструмент боротьби за політичний вплив. Є багато питань, які потрібно вирішити, тому що якщо комісія, яка предметно вивчає кандидата, не має ніякого впливу і її висновки є рекомендаційними, то для чого створювати такі комісії, якщо все одно рішення приймає прем'єр-міністр", - сказала вона.

Комісія не приймає рішення, хто буде главою Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті. Кандидатів чекає співбесіда з міністром культури, молоді і спорту Володимиром Бородянським. Кінцеве рішення буде залежати від прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Дату проведення співбесіди оголосять пізніше.

Нагадаємо, що конкурс на посаду голови Держетнополітики проводять повторно. Перший, оголошений у вересні, закінчився безрезультатно. Його "обнулили", виставивши Андрієві Юрашу 0,5 бала "за досягнення результатів". До наступного етапу - розгляду Кабміном - не були допущені ні Юраш, ні його єдиний на той момент конкурент Юрій Решетніков.

Держслужба етнополітики була відновлена Кабміном у червні 2019 року.

Андрій Юраш з 2014 року очолює департамент у справах релігій і національностей Мінкультури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram