ГоловнаПолітика

У ГПУ назвали кількість вироків у "справах Майдану"

Суди визнали винними 59 осіб. 46 із них винесено обвинувальні вироки.

У ГПУ назвали кількість вироків у "справах Майдану"
Фото: Макс Требухов

Заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Віктор Чумак назвав кількість вироків у справах про злочини на Майдані.

Про це він повідомив в ефірі програми "Право на владу" на "1+1".

Чумак зазначив, що є поіменний список притягнутих до відповідальності, однак він не може його розголошувати.

"Бачите, довідка про осіб, яких притягнуто до відповідальності за злочини на Майдані. Я її взяв зі собою. Є поіменний список, але я не можу оголошувати. Людина вважається невинуватою, поки її провину не довів суд. Але я можу назвати цифри. Генпрокуратурою повідомлено підозру 300 особам, із них 33 чиновники, 163 працівники органів МВС, у тому числі 19 слідчих, 14 прокурорів, 10 суддів і 50 цивільних осіб, яких називали "тітушками", - сказав він.

За словами Чумака, до суду передано 81 обвинувальний акт щодо 174 осіб.

"За результатами досудового розслідування винними в скоєнні кримінальних правопорушень визнано 20 осіб, щодо 19 осіб винесено обвинувальні вироки. Це тільки ГПУ", - зазначив головний військовий прокурор.

"По всій країні у провадженні цієї категорії повідомлено про підозру 445 особам. З них 48 високопоставлених чиновників, 229 правоохоронців. Направлено до суду 195 обвинувальних актів щодо 298 осіб. У скоєнні злочинів судами визнано винними 59 осіб. 46 із них винесено обвинувальні вироки", - додав Чумак.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Однак слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідні поправки до закону про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня. При цьому депутати прийняли принципове рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників.

21 листопада адвокатка сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосовано поправку, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і відновити розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram