ГоловнаПолітика

"Європейська солідарність" вимагає створити ТСК щодо тиску ОП на правоохоронців

Скандал з Трубою, кажуть у партії, торкнувся усіх правоохоронних органів, і розслідувати його нікому.

"Європейська солідарність" вимагає створити ТСК щодо тиску ОП на правоохоронців
Фото: eurosolidarity.org

«Європейська Солідарність» вимагає створення у Верховній Раді України Тимчасової слідчої комісії із розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента в роботу правоохоронних органів.

Кричущі і шокуючі факти систематичного незаконного втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів потребують об’єктивного розслідування. Однак, скандал у зв'язку з оприлюдненням розмов директора ДБР Романа Труби зачіпає майже усі правоохоронні органи, і розслідувати не залишається кому. Відтак, єдиний вихід – створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію із широким представленням усіх фракцій, у тому числі опозиційних.

Партія на період роботи такої комісії вимагає відсторонення від посад фігурантів розмов.

"Це – керівник Офісу Президента і адвокат Коломойського Андрій Богдан; "на сто відсотків свій" Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, директор ДБР і ад’ютант Андрія Портнова Роман Труба; заступник керівника Офісу Президента адвокат Єфремова Андрій Смирнов, керівник патронатної служби ДБР Олександр Удовиченко, тощо", - йдеться у заяві.

Також у "Європейській солідарності" чекають реакції Володимира Зеленського на оприлюднені записи, "тим більше, що учасники розмов посилаються на факт наради в ОП за участю глави держави, де однією з тем була організація політичних репресій проти Петра Порошенка".

"Ми з усією серйозністю поставилися до оприлюднення розмов пана Труби на тій підставі, що 21 вересня він сам публічно повідомив про виявлення у його кабінеті обладнання для прослуховування. А 20 листопада під час прес-конференції Труба фактично не спростував факту розмов, уникнувши виразної відповіді на питання журналістів. Нарешті, зміст розмов ідеально накладається на календар реальних подій, – і очевидно, що ці збіги не випадкові. Із записів розмов прямо випливає, що графік допитів Петра Порошенка складається в Офісі президента", - резюмували у "ЄС".

Очевидними видаються такі правопорушення з боку фігурантів розмов, як перевищення службових повноважень, зловживання владою, незаконний вплив на слідство, тощо.

"Вимагаємо негайного проведення усіх необхідних експертиз з метою насамперед ідентифікації голосів. У разі саботажу цієї ініціативи з боку влади, залишаємо за собою право звернутися до відповідних міжнародних структур", - додали в "ЄС".

Ми вважаємо, що влада і фігуранти розмов більше, ніж будь-хто інший зацікавлені в якнайшвидшому створенні комісії і об’єктивному розслідуванні цього касетного скандалу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram