ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти вимагають від Зеленського не допустити розвалу розслідувань у справах Майдану

Під Офісом президента зібралися кілька десятків родичів загиблих героїв Небесної сотні та постраждалих учасників Революції гідності.

Фото: Макс Требухов

З такими плакатами зібралися сьогодні під Офісом президента активісти і правозахисники, повідомляє кореспондент LB.ua з місця події.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року прокуратура втрачає слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до НАБУ.

Учасники акції вважають, що таким чином справи Майдану можуть "злити". Тому вони звернулися до президента Володимира Зеленському та генпрокурора Руслана Рябошапки з проханням вжити заходів для того, щоб розслідування у справах Майдану продовжилися. У тому числі - це створити в ДБР управління для розслідування справ Майдану і призначити його керівником Сергія Горбатюка; забезпечити негайне внесення в закон про ДБР змін, які дозволять переводити і призначати в ДБР без конкурсу слідчих і прокурорів, які раніше займалися справами, що їх зараз передають у ДБР; а також гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників влади Януковича. Нагадаємо, Горбатюка звільнили з прокуратури 23 жовтня, він має намір оскаржити це рішення.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

– У нас є два тижні, щоб зупинити розвал справ Майдану, - говорить голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. - Ми повинні поставити крапку в цих справах, ми боремося за справедливість уже шість років. У системи є прізвища - Руслан Рябошапка, Роман Труба, Арсен Аваков, Іван Баканов, Денис Монастирський і, звісно, Володимир Зеленський.

Фото: Макс Требухов

Серед організацій, які підтримали акцію - Адвокатська Консультативна Група, громадська організація "Сім'я Героїв Небесної Сотні", Євромайдан SOS, Центр Громадянських Свобод, "Нескорений Майдан-18.02”.

Фото: Макс Требухов

– Що ми маємо сьогодні? Ті, хто винні, на свободі, - каже адвокат Марина Ліліченко. - Ба більше, люди, які скоювали злочини, продовжують працювати в правоохоронних органах.

На акцію, крім адвокатів, прийшли родичі та друзі загиблих. З Офісу президента до учасників вийшов фахівець зі зв'язків з громадськістю та прийняв їхнє письмове звернення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram