ГоловнаСуспільствоЖиття

У Генпрокуратурі створили Департамент у справах Майдану

Рябошапка підписав відповідний указ.

У Генпрокуратурі створили Департамент у справах Майдану
Фото: пресс-служба президента

У Генпрокуратурі створено Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку з масовими протестами в 2013-2014 роках. Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Відповідний наказ підписав генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Відзначається, що до складу департаменту входитимуть три відділи.

"У той же час в структурі Департаменту організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних злочинів, підслідних ДБР, нагляду за дотриманням законів його оперативними підрозділами і підтримка публічного обвинувачення у відповідних провадженнях ДПУ ліквідовано управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії", - сказано в повідомленні ДПУ.

Діяльність нового Департаменту буде зосереджена на процесуальному керівництві в процесах щодо злочинів, скоєних під час Революції Гідності.

З 20 листопада Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства. У зв'язку з цим буде ліквідовано Управління спеціальних розслідувань, яке займалося розслідуванням справ Майдану досі. Його співробітникам запропонували вибір: продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань або здійснювати процесуальне керівництво у цих справах в ДПУ.

Управління спеціальних розслідувань в складі Генпрокуратури створювалося як єдиний центр з розслідування всіх злочинів, скоєних в період протестних акцій в Україні. Серед його основних завдань - вивчення обставин узурпації влади і всього комплексу злочинних дій, скоєних в період правління Януковича. Першочергове завдання діяльності управління - розслідування масових вбивств учасників мирних акцій протесту 18-20 лютого 2014.

З кінця 2014 групу слідчих з розслідування справ щодо Майдану очолює Сергій Горбатюк.

Нагадаємо, 25 вересня набув чинності закон про реформу органів прокуратури. Згідно з ним, всі прокурори і слідчі органів прокуратури, які хочуть працювати за новими правилами, повинні пройти атестацію. Заплановано, що першими пройдуть атестацію прокурори Генеральної прокуратури України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram