ГоловнаПолітика

Трамп особисто вимагав звільнення Йованович, - заява експосла в Конгресі

Йованович свідчить у закритих слуханнях у Палаті представників у контексті розслідування щодо імпічменту президента США.

Трамп особисто вимагав звільнення Йованович, - заява експосла в Конгресі
Мари Йованович
Фото: РБК

Колишній посол США в Україні Марі Йованович на слуханнях у Палаті представників заявила, що президент США Дональд Трамп особисто вимагав її звільнення від Держдепартаменту США і "розгорнув кампанію" проти неї.

Про це йдеться у відкритій заяві Йованович, передає Укрінформ.

"Після того, як на початку березня Держдепартамент попросив мене продовжити мій термін до 2020 року, в кінці квітня мені несподівано наказали повернутися до Вашингтона з України "наступним літаком", - заявила в своїх свідченнях посол Йованович.

Вона зазначила, що потім намагалася з'ясувати, чому її відрядження завершилося так раптово.

"Я зустрілася з заступником держсекретаря, який повідомив мені про скорочення мого терміну. Він сказав, що президент (Трамп, - ред.) втратив довіру до мене і більше не хоче, щоб я була його послом. Він додав, що проти мене проводилася узгоджена кампанія і що Держдепартамент перебуває під тиском президента, щоб усунути мене", - поінформувала ексдипломат.

Йованович також повідомила, що в розмові з заступником держсекретаря той сказав їй, що в Держдепі оцінюють її роботу добре, а також, що подібна практика вже мала місце з іншими напрямками.

За її словами, ситуацію погіршувало те, що все це сталося "в особливо складний час в двосторонніх відносинах з новообраним українським президентом".

Йованович також офіційно підтвердила, що ніколи не пропонувала якомусь чиновнику в Україні припинити або пригальмувати розслідування корупційних справ, про що заявляв свого часу генпрокурор Юрій Луценко. Крім цього, вона підкреслила, що завжди була лояльною до президентів США і ніколи не ігнорувала розпоряджень глави держави, а також що віцепрезидент Джо Байден ніколи не піднімав з нею питання фірми Burisma, перебуваючи в Україні.

Колишній посол США в Україні також захистила зусилля українців в боротьбі з корупцією в відповідь на заяви президента Трампа і його адвоката Джуліані про те, що Україна є однією з найбільш корумпованих держав.

"Революція Гідності та вимоги українського народу припинити корупцію змусили новий український уряд вжити заходів для боротьби з розгульного корупцією, яка довго пронизувала політичну і економічну системи цієї країни. Ми розуміємо, що потужні антикорупційні зусилля повинні складати важливу частину нашої політики в Україні, тепер з'явилося вікно можливостей зробити саме це", - зазначила в своїй заяві Йованович.

Як повідомлялося, колишня глава Посольства США в Києві Марі Йованович прийшла на слухання в Конгресі всупереч позиції Білого дому. Вона свідчить в закритих слуханнях у Палаті представників в контексті розслідування щодо імпічменту президента США.

Йованович відкликали з Києва в травні, в той час як Руді Джуліані, особистий юрист Дональда Трампа, намагався домогтися, щоб українська влада провела розслідування стосовно колишнього віцепрезидента Джо Байдена і його сина.

Агентство Associated Press у четвер з посиланням на колишнього дипломата повідомило, що Йованович відсторонили від посади після того, як вона стала наполягати на тому, що прохання Руді Джуліані про проведення розслідувань в Україні повинні передаватися по офіційних каналах.

Нагадаємо, що 3 жовтня в закритих слуханнях у Палаті представників взяв участь Курт Волкер, колишній спецпредставник Держдепартаменту в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram