ГоловнаСвіт

Сенатори США зажадали від Помпео пояснити відсторонення посла в Україні Йованович

"Ви не зробили жодного зауваження на захист посла Йованович".

Сенатори США зажадали від Помпео пояснити відсторонення посла в Україні Йованович
Мари Йованович

Десять американських сенаторів-демократів з комітету з міжнародних відносин написали лист держсекретареві Майку Помпео, вимагаючи відповідей на травневе відсторонення тодішнього посла в Україні Марі Йованович.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ви не зробили жодного зауваження на захист посла Йованович і не сповістили про її більш ніж 30-річну службу американського народу. Згідно з останніми повідомленнями, ви навіть підтримали її дострокове відсторонення - що за відсутності будь-якого логічного пояснення, схоже, пов'язано зі спробою президента використовувати політику США в Україні для переслідування своїх власних політичних інтересів", - йдеться у листі.

Сенатори попросили Помпео не перешкоджати свідченням Йованович у Палаті представників і захистити її від подальшої політичної відплати.

Конгресмени поставили держсекретареві низку питань, щоб отримати більше ясності щодо відкликання Йованович з її посади у Києві.

Окрім того, сенатори звинуватили главу Держдепартаменту у тому, що він відмовився публічно підтримувати персонал свого відомства на тлі триваючих атак президента Дональда Трампа на неназваного інформатора, чия скарга на його липневий дзвінок з Президентом України призвела до того, що Палата представників США почала процес імпічменту.

"Як глава глобальної дипломатичної сили нашої країни, ваша відмова встати на захист кар'єрних працівників і підтримати інформаторів викликає тривогу. На вас покладено обов'язок не продовжувати руйнівні і необґрунтовані нападки президента, а направити простий сигнал усім, хто працює в Державному департаменті - ви їх підтримуєте" , - йдеться у листі.

Раніше видання Wall Street Journal писало, що президент Трамп відкликав колишнього посла США в Україні Йованович на тлі скарг його прибічників, в тому числі особистого адвоката Руді Джуліані. Зазначалося, що хоч від'їзд Йованович у травні з України Держдеп США підніс як "запланований", її перебування на посту посла було на три місяці коротшим від звичайного трирічного терміну.

Нагадаємо, у березні минулого року Йованович опинилася у центрі уваги, коли тодішній генпрокурор України Юрій Луценко заявив в інтерв'ю вашингтонському виданню The Hill, що Йованович, нібито, давала йому список з іменами осіб, яких прокуратура не повинна переслідувати. Державний департамент тоді виступив зі спростуванням.

25 вересня Білий дім оприлюднив телефонну розмову президента США Дональда Трампа і Президента України Володимира Зеленського від 25 липня, який став причиною того, що Конгрес оголосив про початок офіційного розслідування проти президента. У ній, президенти, серед іншого, критикували Йованович. Трамп розповів Зеленському, що робота посла "мала негативні наслідки, а люди, з якими вона домовлялася, показали себе з поганого боку". Президент України погодився і заявив, що ставлення Йованович до нього "було далеко не з кращих, оскільки вона підтримувала попереднього Президента".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram