ГоловнаПолітика

Суд відсторонив від посади чиновника Вінницької ОДА за реєстрацію громад ПЦУ

Салецький нібито чинив самоуправство під час реєстрації релігійних громад.

Начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігоря Салецького відсторонили від посади на два місяці. Відповідне рішення ухвалив Вінницький міський суд, інформує День.

Суд вказав на те, що чиновник нібито чинив самоуправство під час реєстрації релігійних громад ПЦУ, чим порушив чинне законодавство.

Фото: День

Клопотання про відсторонення від посади до суду надійшло в рамках досудового слідства у кримінальному провадженні, яке проводить ГУ Нацполіції у Вінницькій області. Слідство вказувало, що чиновник під час виконання своїх обов'язків здійснював неправомірні дії, реєструючи релігійні громади. Тому клопотало про відсторонення Ігоря Салецького від посади, щоб він не впливав на свідків - працівників управління, його безпосереднього підпорядкування, і не мав доступу до реєстраційний документів.

Фото: День

Сам Ігор Салецький назвав такі ризики безпідставними, оскільки вплив на свідків він чинити не може, більше того змінювати або ліквідувати документи, адже вони перебувають у відкритих реєстрах. Також додав, що вже 25 судів різних інстанцій визнали правомірними дії управління під час реєстрації громад ПЦУ, які змінили конфесійну належність до Московського патріархату на Православну церкву України.

Зараз в судах розглядається понад 30 справ, де релігійні громади вирішують суперечки про зміну конфесійної підпорядкованості. Його відсторонення від посади як начальника управління не просто загальмує цей процес, а зупинить його.

Фото: День

Водночас до та під час судового засідання під стінами Вінницького міського суду віруючі ПЦУ з кількох навколишніх сіл влаштували акцію протесту проти свавілля суду. Вони звинуватили поліцію в тому, що вона підтримує Московський патріархат, "розпалюючи релігійну ворожнечу" і "захищаючи тітушок", які не пускають людей в храми, побудовані за їхні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram