ГоловнаПолітика

Окружний адмінсуд вирішив, що Богдана незаконно виключили зі списку партії Порошенка

З'їзд БПП виключив Богдана зі свого списку в березні 2016 року.

Окружний адмінсуд вирішив, що Богдана незаконно виключили зі списку партії Порошенка
Фото: Анна Стешенко

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Центральної виборчої комісії від 2016 року, яким нинішній глава Офісу президента Андрій Богдан був виключений з виборчого списку партії Блок Петра Порошенка. Про це йдеться в рішенні судді Володимира Келеберди від 7 жовтня цього року, повідомляє LIGA.net.

На позачергових парламентських виборах 2014 року Богдан був включений до списку БПП під 74-м номером. За підсумками виборів за списками партії Порошенка в Раду зайшло 64 людини.

У лютому 2016 року парламент прийняв закон, який дозволив партіям виключати зі свого списку кандидатів до моменту їх визнання обраними народними депутатами. Після цього в березні 2016 року з'їзд БПП виключив Богдана зі свого списку, на підставі чого ЦВК прийняла відповідну постанову.

Водночас у грудні 2017 року Конституційний суд визнав вищевказаний закон неконституційним, після чого він автоматично втратив чинність. У зв'язку з цим Богдан двічі звертався до Центрвиборчкому з проханням зареєструвати його нардепом, однак комісія констатувала брак механізму відновлення його у виборчому списку БПП.

Тому Богдан звернувся до суду, який з березня 2018 року розглядав цей позов.

І ось через більше ніж півтора року ОАСК задовольнив позов голови ОП і скасував постанову ЦВК про виключення Богдана зі списку БПП.

Також суд визнав протиправною бездіяльність комісії щодо невизнання Богдана обраним нардепом. Водночас суд відмовився зобов'язати ЦВК зареєструвати Богдана нардепом, оскільки фракція БПП припинила своє існування у зв'язку з позачерговими виборами 2019 року.

Нагадаємо, суддя Володимир Келеберда виконує обов'язки голови Окружного адміністративного суду Києва після скандалу з "плівками Вовка".

Келеберда також фігурує на цих плівках.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram