ГоловнаПолітика

Відновлений судом голова КС запропонував незгодним колегам звільнитися

"Таким людям не місце в Конституційному Суді України".

Відновлений судом голова КС запропонував незгодним колегам звільнитися
Фото: Макс Требухов

Колишній голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук, якого Окружний адмінсуд Києва наказав відновити на посаді, пригрозив своїм колегам чисткою.

Про це йдеться у фейсбуці Шевчука.

Він заявив, що до його відставки привели інтриги між різними фракціями всередині суду.

"Моєю мрією завжди була робота в Конституційному Суді. Однак я не міг собі уявити, на яких реальних принципах і механізмах засновано функціонування Конституційного Суду України... Суд був поділений на фракції, які намагалися встановити контроль над судом. Я звернувся до суддів із пропозицією забути про фракції та перейти до своєї безпосередньої роботи. Моя помилка полягала в тому, що я не розумів, з ким маю справу, що частина суддів не здатні на творення і продукування рішень, а метою їх призначення і було забезпечення контролю над судом в інтересах певних груп. Другою помилкою було те, що я намагався знайти компроміс із цими фракціями всередині суду, замість того, щоб говорити про проблему публічно... Сукупність цих помилок, помножена на системні проблеми суду і привела до ганебного результату 14 травня", - написав Шевчук.

"Хто із суддів Конституційного Суду не буде готовий до таких правил, має подати у відставку. Я не міг допустити, щоб судом керували ті, хто переслідує дрібні корисливі інтереси й інтереси певних політичних сил, грубо порушували і порушують закон і Конституцію, зокрема під час мого звільнення. Таким людям не місце в Конституційному Суді України", - написав Шевчук.

Він заявив, що має намір запропонувати реформу Конституційного Суду з уведенням прозорих процедур призначення та імпічменту суддів.

Нагадаємо, 14 травня КС висловив недовіру голові суду Шевчукові та звільнив його з посади судді.

Підставою для звільнення Шевчука стало незаконне призначення ним позаштатних радників. За час своєї роботи він встиг призначити на цю посаду ексміністра економіки Грузії Григорія Арвеладзе, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, ексзаступника міністра агрополітики Михайла Чужмира, ексзаступника міністра енергетики Дмитра Лабоженка й екссуддю райсуду Харкова Дениса Нев'ядомського. Їм не платили зарплату, але в них були робочі місця в будівлі КСУ і доступ до внутрішньої документації.

По-друге, Шевчук зробив політичну заяву, що призвело до підриву авторитету КСУ. Йдеться про інтерв'ю Шевчука інтернет-виданню "Страна.ua", у якому він заявив, що не приведе до присяги Президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Крім того, зафіксовано факт тиску Шевчука на інших суддів: 19 лютого поточного року, будучи в Іспанії, Шевчук у телефонному режимі заборонив суддям Конституційного Суду розглядати справу про конституційність уведення Україною санкцій.

Також у висновку комісії йдеться про незаконне рішення Шевчука опублікувати в газеті "Голос України" рішення КС щодо законопроєкту про скасування недоторканності депутатів Ради. З порушенням законодавства він був опублікований без особливих думок суддів КС.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram