ГоловнаПолітика

Заступника міністра Гримчака затримали на хабарі у $480 тис. (оновлено)

Також затримано його помічника.

Заступника міністра Гримчака затримали на хабарі у $480 тис. (оновлено)
Юрий Грымчак
Фото: Радио Свобода

Дружина заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і вимушено переміщених осіб Юрія Гримчака заявила про його затримання.

"Зараз проходить затримання мого чоловіка Гримчака Юрія Миколайовича Генеральною прокуратурою України. У нас у будинку проходить обшук. Саме зараз просимо сусідів про допомогу", - написала вона у фейсбуці.

У Генеральній прокуратурі ситуацію наразі не коментували.

Оновлено. Громадський діяч Назар Приходько на своїй сторінці у соцмережі повідомив, що Гримчака затримало НАБУ на хабарі у 500 тисяч доларів.

Пізніше він уточнив, що хабар брав не особисто заступник міністра, а його помічник, якого теж затримало НАБУ.

Фото: facebook.com/Назар Приходько

Оновлення 22:29. У НАБУ повідомили, що 14 серпня детективи бюро спільно з представниками Управління спеціальних розслідувань ГПУ і СБУ викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, а також його помічника за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст. 190 КК.

Фото: НАБУ

"Зазначені особи нібито за вчинення ними впливу на ухвалення рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави, вимагали від представника юридичної особи неправомірну вигоду у загальному розмірі 1,1 млн доларів США.

При отриманні частини коштів у розмірі 480 тис. доларів США вони були затримані "на гарячому", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ уточнили, що кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ і УСР ГПУ.

Оновлення 23:06. Джерело LB.ua у правоохоронних органах повідомляє, що Гримчак і його помічник підозрюються у зловживанні впливом щодо дачі хабара через посадову особу ГПУ для перегляду у Верховному Суді рішення Верховного Суду України у зв'язку з нововиявленими обставинами у розмірі $100 тис., а також через Мінкульт про нібито дозвіл на будівництво для забудовника у м. Києві - $1 млн.

Генеральний прокурор Юрій Луценко підтвердив затримання свого колишнього помічника і нардепа Юрія Гримчака.

За словами генпрокурора, Гримчака затримано за шахрайське заволодіння понад 1 млн доларів. Негласні слідчо-розшукові дії свідчать, що Гримчак і його помічники вимагали гроші за вплив на рішення судів і чиновників Мінкультури для прийняття замовних рішень.

Повідомлення про затримання Гримчака і його помічника оприлюднив і прес-центр СБУ.

Оновлення 23:37. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб заявляє про те, що затримання Юрія Гримчака не стосується діяльності Міністерства і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра.

"За інформацією, яка є у розпорядженні МінТОТ, затримання Юрія Гримчака не стосується діяльності Міністерства і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра", - йдеться у повідомленні на офіційній сторінці МінТОТ у Твітері.

У МінТОТ додали, що повідомлення у ЗМІ про затримання "помічника заступника міністра" також не є коректним, оскільки у штатному розкладі Міністерства немає посади "помічник заступника міністра".

"Згадана у ЗМІ особа не є працівником МінТОТ", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, народного депутата Верховної Ради VI скликання від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Юрія Гримчака призначили заступником міністра з окупованих територій у березні 2017 року.

З 2002 по 2005 рік Гримчак був помічником-консультантом депутата Верховної Ради Юрія Луценка. З 2005 по 2006 рік - заступником голови Донецької обласної державної адміністрації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram