ГоловнаПолітика

МЗС знову закликало РФ звільнити українських політв'язнів Кольченка і Бекірова

"Росія посилює свої репресивні заходи проти тих, хто виступає за свободу і справедливість".

МЗС знову закликало РФ звільнити українських політв'язнів Кольченка і Бекірова
Фото: chatri2513/Depositphotos

У Міністерстві закордонних справ України знову закликали звільнити українських політв'язнів Олександра Кольченка і Едема Бекірова. Відповідну заяву опублікувала у твітері спікерка МЗС Катерина Зеленко.

"Російський суд відхилив клопотання українського політв'язня Олександра Кольченка про переведення на виправні роботи замість ув'язнення в колонії. Росія посилює свої репресивні заходи проти тих, хто виступає за свободу і справедливість. Свободу Кольченкові", - написала вона.

Крім того, Зеленко також закликала звільнити політв'язня, кримськотатарського активіста Едема Бекірова і акцентувала увагу на його стані здоров'я.

"Зараз важливо висвітлити погіршення стану здоров'я Едема Бекірова, кримського татарина з інвалідністю, затриманого російською окупаційною владою за абсолютно сфабрикованими звинуваченнями. Ми вимагаємо від Росії звільнити Едему Бекірова, який потребує термінової медичної допомоги", - підкреслила спікерка МЗС.

Нагадаємо, мешканця селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські окупанти на в'їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. Він прямував до Криму, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Пізніше його доправили в будівлю ФСБ Росії в окупованому Сімферополі. Підконтрольний Кремлю "Київський районний суд" Сімферополя заарештував Бекірова за сфабрикованою справою.

11 червня 2019 року Європейський суд з прав людини зобов'язав окупаційну владу Криму перевести політв'язня Бекірова в лікарню, але окупанти обмежилися переведенням його в медчастину СІЗО.

Наприкінці липня Бекіров заявив про намір розпочати голодування в разі переведення кримінальної справи в Красноперекопськ.

Українська сторона неодноразово просила РФ надати Бекірову гідну медичну допомогу, однак ці прохання були проігноровані.

Активіста Олександра Кольченка затримали в Криму разом з режисером Олегом Сенцовим у травні 2014-го за звинуваченням у підготовці терактів. Російський суд засудив Кольченка до 10 років позбавлення волі, Сенцова - до 20. Обидва заперечують свою провину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram