ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Росію покласти кримськотатарського активіста Бекірова в лікарню

Кримськотатарський активіст тяжко хворий, його життя в небезпеці.

ЄСПЛ зобов'язав Росію покласти кримськотатарського активіста Бекірова в лікарню
Эдем Бекиров
Фото: Радио Свобода

Європейський суд з прав людини закликав російський уряд дотримуватися конституційних прав і перевести тяжко хворого кримського татарина Едема Бекірова в лікарню.

Про це повідомляють у документі ЄСПЛ, передає ATR.

"11 червня суд в особі виконавчого судді ухвалив, що для сприятливого розгляду справи і в інтересах сторін суд вказує російському уряду, за законом 39, вони повинні переконатися в повазі до конституційних прав Едема Бекірова і негайно покласти його в госпіталь для ретельного медичного огляду і подальшого лікування", - йдеться в повідомленні.

Суд нагадав, що факт порушення сторонами заходів, викладених у законі 39, може порушувати статтю 34 Конвенції.

Адвокат Бекірова Іслям Веліляєв заявив, що направить це рішення слідчого у справі Едема Бекірова і Уповноваженій з прав людини РФ Тетяні Москальковій, передає Крим.Реалії.

"Якщо слідчий не відреагує, я буду змушений звернутися до суду. Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно вмирає в СІЗО. І в нього кожен день полічений", - сказав адвокат.

Згідно з Правилом 39 регламенту ЄСПЛ, яке було застосоване стосовно Едема Бекірова, влада Росії зобов'язана негайно помістити його в лікарню нетюремного типу.

Як повідомлялося, суд у Криму продовжив арешт тяжко хворому Едему Бекірову до 12 серпня. Слідчий заявив, що слідство не має матеріалів, які доводили б неможливість утримання Бекірова в СІЗО.

Нагадаємо, 57-річного жителя с. Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали під час в'їзду в окупований Крим з боку Чонгара 12 грудня. Українець прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Наступного дня його заарештували на два місяці.

19 грудня ФСБ Росії повідомила, в чому звинувачується Бекіров. Він нібито організував схованку з 12 кг тротилу і 200 патронами до вогнепальної зброї для використання на території Криму (частина 2 статті 222 і частиною 2 статті 222.1 КК РФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram