ГоловнаПолітика

Think tank на чолі з Горбуліним візьметься створювати цифрову армію і залучати приватний капітал в оборонпром

Мета новоствореного інституту - розвиток структур безпеки України та забезпечення їх альтернативними аналітичними розробками.

В Україні створено новий think tank - Український інститут безпекових досліджень, наглядову раду якого очолив екс-секретар РНБО, перший віце-президент НАНУ Володимир Горбулін.

Представляючи ініціативу, Володимир Горбулін закликав створити при апараті РНБОУ експертну групу, в якій повинні взяти участь і недержавні експерти. При цьому він підкреслив, що закон про національну безпеку прямо наказує організувати демократичний цивільний контроль через відповідні цивільні інститути.

Мета новоствореного інституту - розвиток структур безпеки України і забезпечення їх альтернативними аналітичними розробками, планування в галузі безпеки і оборони.

Першочерговими завданнями його творці бачать впровадження в Україні програми створення професійної цифрової армії і формування раціональної оборонно-промислової політики з акцентом на залучення приватного капіталу та іноземних інвестицій для створення робочого і розвиненого ОПК.

Одним з перших необхідних кроків Володимир Горбулін назвав проведення огляду оборонної промисловості, включаючи аудит держконцерну «Укроборонпром», документів Воєнної доктрини, Стратегії національної безпеки, Стратегічного оборонного бюлетеня, корекцію рамкового закону України про національну безпеку. Мета огляду - отримання чіткого уявлення про технологічну і виробничу базу і створення умов для запуску системи переозброєння.

"Україна здатна і повинна зробити з паперової армії цифрову, реалізувати завдання створення і впровадження Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ, оснащення сил оборони закритим зв'язком і сучасними системами РЕБ. У цій самій площині лежить завдання створення ефективної державної системи ППО, а також ракетного щита, подальший розвиток Сил спеціального призначення і створення дієвої розвідувальної спільноти. У центр всієї системи потрібно помістити не стільки «результат за всяку ціну», скільки життя солдата, сержанта, офіцера", - заявив Горбулін.

Засновниками УІБД стали неурядові організації та аналітичні центри: Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння (директор Валентин Бадрак), Інформаційно-консалтингова компанія Defense Express (директор Сергій Згурець) і експертно-аналітичний Центр з питань публічного управління та адміністрування «КУБ» (голова правління Олексій Грідін).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram