ГоловнаПолітика

ГПУ і САП вручили підозри у справі про розтрату 9 млн гривень підприємствами "Укроборонпрому"

Про підозру повідомили колишнього директора Харківського бронетанкового заводу і детектива НАБУ.

ГПУ і САП вручили підозри у справі про розтрату 9 млн гривень підприємствами "Укроборонпрому"
Назар Холодницкий
Фото: glavred.info

Правоохоронні органи повідомили колишнього директора Харківського бронетанкового заводу та його заступника про підозру в розтраті 9 млн гривень. Про це на брифінгу повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

За його словами, про підозру екс-керівництву бронетанкового заводу повідомили 5 червня. На цей момент вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Ідеться про розкрадання керівництвом Харківського бронетанкового заводу під час поставок прицілів до танків.

Крім того, Генеральна прокуратура повідомила про підозру детектива Національного антикорупційного бюро у справі про розтрату коштів Харківського бронетанкового заводу. Таку заяву сьогодні на брифінгу зробив генпрокурор Юрій Луценко.

За словами Луценка, слідство встановило факт розтрати 9 млн гривень держкоштів на Харківському бронетанковому заводі. Злочин розслідували прокурори НАБУ, але робили це неефективно: детектив бюро спочатку призначив експертизу для встановлення збитків на заводі, але потім з незрозумілих причин відкликав це клопотання.

Напередодні, 5 червня, заступник генпрокурора Анжела Стрижевська оголосила підозру детективу НАБУ на прізвище Завгородній, який розслідував цю справу з 2016 року і мав усі докази. Луценко повідомив, що детектив міг скоїти цей злочин за вказівкою когось із керівників НАБУ.

Нагадаємо, раніше директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що трьом співробітникам бюро зробили догани за порушення під час розслідування розкрадань в оборонній сфері.

У квітні 2019 року Печерський районний суд Києва призначив судову товарознавчу й економічну експертизу у справі про можливе одержання хабарів правоохоронними органами та зловживання службовим становищем під час розслідування розкрадання державних коштів в оборонній сфері.

Наприкінці лютого 2019 року журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому".

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптімумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

У березні генпрокурор Юрій Луценко допустив вручення підозри Ігорю Гладковському в причетності до схем розкрадання держкоштів в оборонній сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram