ГоловнаЕкономікаДержава

"Укравтодор" запропонував направити 28,7 млрд гривень на ремонт мостів

Ремонту потребує кожен восьмий міст.

Міст через Дністер між Жидачевом та Ходоровом
Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua
Міст через Дністер між Жидачевом та Ходоровом

"Укравтодор" оприлюднив концепцію програми відновлення автомобільних мостів на 2020–2025 роки з фінансуванням 28,7 млрд гривень.

"Ми розрахували програму на п'ять років із фокусом на 1385 штучних споруд", – заявив глава відомства Олександр Кубрак.

У документі, який оприлюднений на сайті "Укравтодору", йдеться, що в Україні налічується 16155 автомобільних мостів (5845 – на дорогах державного значення, 10310 – на місцевих дорогах), з них більше ніж 10 тисяч не відповідають сучасним нормам і стандартам за габаритами і вантажопідйомністю, а більш як 2 тисячі потребують термінового ремонту.

Середній вік мостів складає 56 років, 81% мостів були побудовані до 1980 року.

"Такий стан мостів ставить під загрозу життя людей, комфортні й безпечні перевезення пасажирів і вантажів, знижує рівень доступності соціальних, культурних, освітніх і медичних послуг і рекреаційних зон для користувачів автомобільних доріг, що в підсумку стримує соціально-економічний розвиток регіонів і держави загалом", – стверджується в концепції.

Програма передбачає відхід від фінансування мостів за залишковим принципом і створення стабільного джерела грошей.

За оцінками розробників концепції, реалізація цієї програми забезпечить приріст ВВП України на 0,9% внаслідок реалізації економічного потенціалу регіонів та покращення інвестиційного клімату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram