ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: НБУ все робить правильно, а в Мінфіні мракобісся

Ексголова Нацбанку вважає, що Уманський зганьбився, а Марченко розчарував.

Гонтарева: НБУ все робить правильно, а в Мінфіні мракобісся
Фото: EPA/UPG

Колишня голова Національного банку Валерія Гонтарева вважає, що НБУ відмінно працює в умовах економічної кризи.

Про це вона сказала в інтерв'ю LIGA.net.

"Зверніть увагу: два місяці жодної активності, а у нас стабільний курс і ліквідна банківська система, Нацбанк знижує ставку. Ба більше, НБУ оголосив про можливість широкого фінансування банківської системи. Вони все роблять правильно - витративши з резервів майже $1 млрд, коли ринок нервував, вони його вже майже повернули", - заявила Гонтарева.

Вона додала, що НБУ використовує весь інструментарій, щоб допомогти економіці. "НБУ все робить дуже правильно. Я ним пишаюся", - сказала ексголова Нацбанку.

У той самий час Гонтарева жорстко пройшлася по Міністерству фінансів.

"Давайте чесно скажемо, в Мінфіні зараз відбувається якесь мракобісся. Мені свого часу пощастило. Я працювала з дуже хорошими міністрами фінансів: Наталка Яресько, Олександр Данилюк, потім Оксана Маркарова. Я, до речі, вибрала б її прем'єр-міністром, а замість цього її звільнили прямо напередодні початку нової економічної кризи. Був 21 день міністром Уманський. Це просто була повна ганьба! Зараз новий міністр, який усіх реформаторів узяв і звільнив. Він мене дуже розчарував", - сказала Гонтарева.

"Зрозумійте, центробанк - не месія, який повинен просто врятувати країну. Кожен на своєму місці повинен зробити свою роботу і не дати Україні скотитися в прірву, з якої ми так тяжко вилізли у 2014-2015 роках. Тож НБУ все правильно робить. Мінфін повинен це розуміти і швидко і ефективно робити свою роботу", - вважає ексголова НБУ.

Нагадаємо, що глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев назвав суперечливою діяльність Національного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram