ГоловнаЕкономікаБізнес

Третина малих підприємців на карантині втратили більш ніж половину доходу

На вихід з кризи бізнесу знадобиться від шести місяців до двох і більше років.

Третина малих підприємців на карантині втратили більш ніж половину доходу
Фото: Макс Требухов

Третина малих підприємств в Україні на карантині втратили більш ніж половину доходу.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Європейською бізнес асоціацією 15-21 травня серед 111 представників малого та мікробізнесу - учасників проєкту Unlimit Ukraine.

Близько 33% респондентів повідомили про втрату 50-75% доходів, ще 44% втратили близько половини доходу. Близько 7% підприємств узагалі розглядають варіант закриття, і тільки у 14% респондентів не відбулося змін у роботі або їх дохід навіть зріс.

"Запас міцності малих підприємців, на жаль, виявився доволі обмеженим. Економічні наслідки пандемії вдарили насамперед по фінансових результатах компаній, які набагато гірші, ніж у великого бізнесу. Також у малого бізнесу набагато менше можливостей для утримання співробітників і оплати праці на докарантинному рівні", - прокоментувала результати опитування менеджер проєкту Unlimit Ukraine Олена Еро.

19% респондентів заявили, що їм знадобиться близько шести місяців, щоб повернутися на докарантинні темпи розвитку, 38% - один рік, 25% - два і більше років.

Майже половина малих підприємців була змушена скоротити розмір оплати праці своїм співробітникам (29%) або відправити їх у неоплачувану відпустку (19%), така ж кількість респондентів заявила, що їм вдалося зберегти зарплату на колишньому рівні.

Зберегти персонал компанії в незмінному складі змогли 59% підприємств. У 33% компаній відбулося скорочення, а ось 6% навіть зараз шукають нових співробітників.

54% компаній збираються відновити свою офлайн діяльність упродовж травня-червня. Водночас 60% підприємців розглядають можливість повного або часткового переходу на віддалений режим роботи, випробуваний під час карантину.

Нагадаємо, з 11 травня в Україні почали пом'якшувати карантин. Послаблення карантинних обмежень відбуватимуться поетапно впродовж найближчих тижнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram