ГоловнаЕкономікаДержава

Герус звернувся в СБУ і Антимонопольний комітет із проханням розслідувати маніпуляції на енергоринку

З заявок на покупку на "ринку на добу вперед" зникло понад 20 000 МВт-год або близько 30% ринку.

Герус звернувся в СБУ і Антимонопольний комітет із проханням розслідувати маніпуляції на енергоринку
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Глава комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся до Антимонопольного комітету та СБУ з проханням провести розслідування дій учасників енергоринку, які привели до обвалу ціни електроенергії 25 і 26 травня, а також перевірити можливі маніпуляції з заявками на покупку і продаж електроенергії. Про це нардеп повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. З заявок на покупку на "ринку на добу вперед" зникло понад 20 000 МВт-год або близько 30% ринку, і це обрушило ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% в порівнянні з минулим тижнем, - заявив Андрій Герус. - Судячи з масштабності того, що відбувається, такі дії можуть бути здійснені тільки найбільшим учасником ринку, який контролює (а) великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, (б) генеруючі компанії, які продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії».

Андрій Герус вважає що такий масштабний обвал ціни на ринку з одного боку є явною маніпуляцією і зловживанням, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку (конкурентам). А з іншого боку, вже найближчим часом це, ймовірно, буде використано для нових медіа-атак, мовляв, «влада довела область до глибокої енергетичної кризи".

«Обвалити ціну якісь просто звичайні трейдери не можуть, а ось один великий трейдер-"немонополіст" може. Я виступаю проти неринкового падіння ціни, так само, як і проти неринкового зростання ціни, тому обидва випадки - це ознаки змови і зловживання монопольним становищем», - резюмує народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram