ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підпише меморандум про постачання зрідженого газу з США

Другим учасником проєкту виступить американська Louisiana Natural Gas Exports.

Кабмін підпише меморандум про постачання зрідженого газу з США
Фото: cheniere.com

Кабінет Міністрів у середу схвалив меморандум про співпрацю з компанією Louisiana Natural Gas Exports зі сприяння постачанню зрідженого газу зі США в Україну

Текст меморандуму оприлюднив у телеграм-каналі народний депутат Олексій Гончаренко, який був присутній на засіданні уряду.

Україна розраховує на 5,5 млрд кубометрів американського газу через Польщу.

Для цього може знадобитися розширення установок з регазифікації в Свіноуйсьце або будівництво плавучої регазифікаційної установки в Гданську, а також прокладання нового трубопроводу між польським газовим вузлом "Германовіце" та газосховищем "Більче-Волиця" з української сторони.

Остаточні угоди можуть включати довгостроковий договір на поставку ЗПГ із США, а також договір про зберігання газу в підземних сховищах України.

"Мета цього меморандуму про співпрацю полягає в консолідації зусиль учасників для реалізації проєкту з диверсифікації поставок газу в Україну шляхом забезпечення довгострокових поставок зрідженого природного газу походженням з США, розширення наявної і/або будівництва нової транскордонної газової інфраструктури для інтеграції газової інфраструктури України та ЄС", - ідеться в тексті.

Термін проєкту - не менш ніж 20 років.

Нагадаємо, на початку березня колишній заступник голови Мінекоенерго Костянтин Чижик в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" говорив, що Україна і США збираються організувати поставки скрапленого газу через термінали в Польщі в обсязі 6-8 млрд куб. м щорічно з подальшим його транспортуванням до європейських країн через хаб на базі українських ПСГ.

За його словами, оператором у цьому проєкті виступлять або "Магістральні газопроводи України", або НАК "Нафтогаз України". Для запуску цього проєкту в повному обсязі необхідно від двох до трьох років, оскільки на сьогодні залишаються обмеженими можливості польської сторони для прийняття заявленого обсягу газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram