ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський і Коболєв обговорили з міністром енергетики США перспективи поставок зрідженого газу

Україна розраховує на регазифікаційний термінал у Польщі.

Зеленський і Коболєв обговорили з міністром енергетики США перспективи поставок зрідженого газу
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський і голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв 20 травня обговорювали з міністром енергетики США Ріком Перрі перспективи поставок в Україну американського скрапленого газу (LNG).

Про це йдеться на сайті "Нафтогазу".

"Окрему увагу під час зустрічі було приділено шляхам підготовки України до проходження наступного осінньо-зимового опалювального сезону, фінансування і розвитку достатніх запасів газу в підземних сховищах. Також предметом обговорення став проект створення стійкого шляху імпорту зрідженого природного газу (LNG) через регазифікаційний термінал у Польщі в Україну", - повідомила прес-служба компанії.

Зараз Україна імпортує трубопровідний газ з Європи, оскільки поставки газу з Росії були зупинені з 25 листопада 2015 року. Зі Словаччини в 2018 році було імпортовано 6 461,6 млн куб. м, з Угорщини - 3 433,9 млн куб. м, з Польщі - 695,1 млн куб. м.

Нагадаємо, на початку травня Коболєв заявив, що Україна близька до підписання угоди про поставки газу зі США.

Америка останнім часом стала одним з ключових постачальників LNG в Європу. За останній рік поставки скрапленого газу зі США в Європу збільшилися на десятки відсотків. Для порівняння: в січні 2019-го країни Євросоюзу імпортували зі США 1,3 млрд кубометрів СПГ, тоді як у січні 2018 року поставки становили всього 102 млн кубометрів.

Частка американського СПГ в імпорті ЄС з початку 2019 року становила 12,6%. Зараз США - третій за величиною постачальник скрапленого природного газу в Євросоюз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram