ГоловнаЕкономікаБізнес

Апеляційний суд підтвердив стягнення з ОПЗ $251 млн на користь Фірташа

Борг ОПЗ перед Фірташем виник у 2013 році.

Апеляційний суд підтвердив стягнення з ОПЗ $251 млн на користь Фірташа
Фото: etcetera.media

Київський апеляційний суд визнав і надав дозвіл на виконання рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення понад $250 млн з ПАТ "Одеський припортовий завод" на користь Ostchem Holding Limited за постачання газу.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Видати виконавчий лист на примусове виконання часткового арбітражного рішення ... про сплату ОПЗ на користь компанії Ostchem Holding Limited ...", - йдеться в ухвалі суду від 24 квітня, повний текст якого складено 25 квітня.

Згідно з документом, оприлюдненим в Єдиному реєстрі судових рішень, ОПЗ відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу від 25 липня 2016 року має заплатити Ostchem майже $193,26 млн основного боргу і $57,98 млн штрафів.

ОПЗ заперечував проти такого визначення українського суду, зазначаючи, що підприємство стоїть з середини 2018 року і виконання рішення Стокгольмського арбітражу призведе до банкрутства і загроз техногенної та екологічної катастрофи. Крім того ФДМ заявляв, що укладені в 2019 році контракти ОПЗ і Ostchem є нікчемними.

Апеляційна скарга на це визначення може бути подана до Верховного суду протягом 30 днів.

Борг ОПЗ перед Фірташем виник в 2013 році, коли Ostchem був єдиним постачальником природного газу на ОПЗ. Газ є сировиною для виробництва мінеральних добрив.

25 липня 2016 року Стокгольмський арбітраж підтвердив борг ОПЗ в розмірі 193,258 млн доларів і пеню в розмірі 57,977 млн доларів. У грудні Ostchem почав процедуру стягнення з ОПЗ цього боргу в українському суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram