ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП знову перевірятиме облгази Фірташа через платіжки

На цей раз перевірка торкнеться 14-ти облгазів.

НКРЕКП знову перевірятиме облгази Фірташа через платіжки
Фото: depositphotos.com

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), проведе перевірку 14-ти облгазів на предмет виконання операторами приписів щодо усунення порушень законодавства, виданих регулятором за результатами попередніх планових і позапланових перевірок. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Це рішення було прийнято на засіданні НКРЕКП у вівторок, 14 травня.

Рішення стосується "Волиньгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Львівгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз". Всі облгази входять в "Регіональну газову компанію" (РГК) Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, в березні і квітні регулятор вже перевіряв облгази. Це пов'язано з тим, що восени 2018 року ці фірми почали відправляти споживачам газу платіжки зі збільшеними і донарахованими обсягами споживання. 23 листопада 2018 року НКРЕКП заборонила облгазам проводити подібні донарахування користувачам, але компанії рішення регулятора проігнорували.

У зв'язку з цим у січні 2019 року НКРЕКП звернулася до Державної регуляторну службу з проханням провести позапланові перевірки 20 облгазів.

У результаті цих перевірок 19 березня 2019 року регулятор підтвердив порушення з боку облгазів Фірташа. Після перевірки "Вінницягазу", "Волиньгазу" і "Київоблгазу" - у всіх трьох виявили порушення ліцензійних умов. Згодом були оштрафовані і інші облгази РГК.

У квітні 2019 року облгази Фірташа почали судитися НКРЕКП через штрафи за донарахування побутовим споживачам обсягів газу. Однак вони програли перші суди з штрафів НКРЕКП, але продовжили донарахування за газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram