ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП вирішила перевірити облгази Фірташа

Скандал з хибними платіжками може обійтися компаніям у 850 тисяч гривень.

НКРЕКП вирішила перевірити облгази Фірташа
Фото: urist.in.ua

Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) попросила Державну регуляторну службу погодити позапланові перевірки 20 облгазів.

У листі НКРЕКП, який оприлюднила голова комісії Оксана Кривенко, йдеться, що облгази нараховують побутовим споживачам додаткові об'єми природного газу.

"При цьому НКРЕКП заборонила під час здійснення обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об'єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків", - йдеться в заяві.

Перевірки мають відбутися у "Вінницягазі", "Волиньгазі", "Дніпрогазі", "Дніпропетровськгазі", "Житомиргазі", "Закарпатгазі", "Запоріжгазі", "Івано-Франківськгазі", "Київоблгазі", "Криворіжгазі", "Львівгазі", "Миколаївгазі", "Рівнегазі", "Сумигазі", "Тисменицягазі", "Харківгазі", "Харківміськгазі", "Хмельницькгазі", "Чернівцігазі" і "Чернігівгазі".

Порушникам загрожує штраф у розмірі до 850 тисяч гривень.

Фото: facebook.com/Ok.Kryvenko
Фото: facebook.com/Ok.Kryvenko

Нагадаємо, скандал з фейковими платіжками почався в грудні 2018 року. Прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що більшість побутових споживачів України отримали від своїх постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень і попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами.

Їх причиною газзбути вказали "приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання" нібито на вимогу "Нафтогазу".

Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав "вжарити" газзбути "по перше число" за хибні платіжки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram