ГоловнаЕкономікаДержава

У Биківні вкрали 1,8 га, виділених для перенесення дач з Русанівських садів

Вартість землі оцінюється в 45 млн гривень.

У Биківні вкрали 1,8 га, виділених для перенесення дач з Русанівських садів
Русановские сады
Фото: Віталій Селик

У київському селищі Биківня (Деснянський район) на підставі підроблених рішень Київської міської ради перевели в приватну власність дві земельні ділянки площею 1,573 га і 0,2 га. Їх загальна вартість оцінюється в 45 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба київської прокуратури.

Згідно з даними судового реєстру (1, 2), цільове призначення обох ділянок, розташованих на вулиці Радистів, - дачне будівництво з метою перенесення Русанівських і Воскресенських садів з траси будівництва Подільського мостового переходу.

Подільсько-Воскресенський мостовий перехід через Дніпро - один із найважливіших інфраструктурних проектів у столиці України. Він повинен розвантажити перевантажений Московський міст. Окрім того, по ньому пройде четверта гілка Київського метро, яку планують будувати від Жулян до Троєщини. Зараз готовність моста - трохи більш ніж половина. Серйозні роботи на об'єкті майже не ведуться з 2011 року, коли впав плавучий кран "Захарій". Найбільша проблема - фінансування. Крім того, з одного боку міст уперся в Русанівські сади, з іншого - в гуртожиток заводу "Ленінська кузня" на Рибальському півострові.

Київська влада давно постановила знести домоволодіння на Русанівських садах. У 2006 році Київська міськрада ухвалила передати "Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" в постійне користування 14,89 га земель запасу рекреаційного призначення в Биківні. На цій території повинен був з'явитися новий дачний масив замість знесеного на трасі моста.

У вересні 2018 року з'ясувалося, що щонайменше дві великі ділянки, виділені під дачі, незаконно опинилися в приватній власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram