ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала застосовувати конвенцію Пан-Євро-Мед

У МЕРТ розраховують, що це відкриє додаткові можливості для українських виробників.

Україна почала застосовувати конвенцію Пан-Євро-Мед
Контейнеры (архивное фото)
Фото: tuningcars.info

З 1 січня 2019 року набуло чинності застосування положень Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила (Пан-Євро-Мед) між Україною та Європейським Союзом.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Конвенція Пан-Євро-Мед є інструментом, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю між договірними сторонами.

"У майбутньому застосування конвенції збільшить вигоди для національних експортерів шляхом відкриття додаткових можливостей для українських виробників: вони зможуть використовувати принцип діагональної кумуляції походження товарів, який застосовується між учасниками Конвенції за умови існування між ними режимів вільної торгівлі", - наголошується в повідомленні.

Зараз учасниць Конвенції 25, а саме: ЄС, країни ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), Албанія, Алжир, Боснія і Герцеговина, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Косово, Македонія, Марокко, Молдова, Палестина, Сербія, Сирія, Туніс, Туреччина, Фарерські острови, Чорногорія і Україна.

Україна уклала угоди про вільну торгівлю з ЄС, ЄАВТ, Грузією, Македонією, Молдовою, Чорногорією. Готується також підписати угоду про ЗВТ з Ізраїлем і тривають переговори з Туреччиною.

"На практиці застосування положень Конвенції Пан-Євро-Мед означає, що український виробник зможе закуповувати сировину або комплектуючі в однієї зі сторін-учасниць, а готову продукцію - експортувати іншим учасникам Конвенції без сплати мита або за заниженою ставкою", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, приєднання України до Конвенції Пан-Євро-Мед є частиною української євроінтеграції. Президент підписав відповідний закон наприкінці листопада минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram