ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про приєднання України до Пан-Євро-Мед

Приєднання до Конвенції Пан-Євро-Мед є частиною української евроінтеграції

Порошенко підписав закон про приєднання України до Пан-Євро-Мед
Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент Петро Порошенко підписав закон України "Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила визначення походження", який прийняла Верховна Рада 8 листопада.

Про це повідомляє прес-служба голови держави.

"Приєднання до Конвенції сприятиме спрощенню умов торгівлі та збільшенню використання експортного потенціалу України, посилить торговельні зв'язки і економічну інтеграцію з Євросоюзом", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що можливість приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед передбачена положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Процес приєднання до неї було розпочато в 2016 році.

"Конвенція встановлює ідентичні положення про походження товарів, якими торгують держави за укладеними договорами про вільну торгівлю, і передбачає можливість діагональної кумуляції, тобто дає можливість її країнам-учасникам використовувати сировину і комплектуючі один одного, а не тільки національні при збереженні преференційних умов торгівлі" , - додали в АП. 

Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження - це міжнародний договір, основною метою якого є перехід до однакових правил походження товарів, торгівля якими здійснюється між усіма договірними сторонами. Конвенція дозволяє збільшити товарообіг між сторонами і дозволяє експортувати за преференційними митними тарифами.

Учасниками Конвенції є країни ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, а також Туреччина, Албанія, Македонія, Йорданія, Чорногорія, Сербія, Фарерські острови, Марокко, Алжир, Туніс, Сирія, Ліван, Палестина, Боснія і Герцеговина, Єгипет, Ізраїль і Молдавія. Шість з договірних сторін вже мають угоди про вільну торгівлю з Україною (ЄС, ЄАВТ, Чорногорія, Македонія, Молдова, Грузія). Ще з двома державами - учасницями Конвенції, Туреччиною та Ізраїлем, тривають переговори про вільну торгівлю.

Наступним кроком для повноцінного використання переваг Конвенції є внесення змін до відповідних чинних угод про вільну торгівлю в частині заміни протоколів правил походження товарів, вказується в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram