ГоловнаЕкономікаБізнес

Регулятор отримав дозвіл на перевірку облгазів

"Розраховуємо почати перевірку вже в березні".

Регулятор отримав дозвіл на перевірку облгазів
Фото: kyivgaz.ua

Державна регуляторна служба погодила проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних систем через донарахування в платіжках.

Про це повідомила голова Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко у фейсбуці.

"Розраховуємо почати перевірку вже в березні", - написала вона.

Перевірити повинні Вінницягаз, Волиньгаз, Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз, Житомиргаз, Закарпатгаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Київоблгаз, Криворіжгаз, Львівгаз, Миколаївгаз, Рівнегаз, Сумигаз, Тисменицягаз, Харківгаз, Харківміськгаз, Хмельницькгаз, Чернівцігаз і Чернігівгаз.

Порушникам може загрожувати штраф у розмірі до 850 тисяч гривень.

Нагадаємо, восени 2018 року багато операторів газорозподільних мереж у платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке врахувало різницю в приведенні до стандартних умов. Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання за стандартних умов (20℃), проте лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють за фактичною температурою навколишнього середовища. У результаті відбуваються втрати газу, проте вони вже враховані НКРЕКП під час розрахунку тарифу.

Тому Нацкомісія заборонила виставляти платіжки за газ із приведенням до стандартних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram