ГоловнаПолітика

НАБУ провело обшуки в НКРЕКП у справі "Роттердам+"

Комісія працює у штатному режимі і співпрацює зі слідством.

НАБУ провело обшуки в НКРЕКП у справі "Роттердам+"
НАБУ провело обыски в НКРЭКУ
Фото: telegraf.com.ua

Національне антикорупційне бюро в четвер, 14 лютого, провело обшуки в офісі Нацкомісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це повідомила прес-служба комісії.

"НКРЕКП працює у штатному режимі. Комісія продовжує в рамках законодавства співпрацювати з правоохоронними органами, зокрема з НАБУ. Сьогодні проводився обшук. Комісія виконує всі законні вимоги слідчих. Комісія і надавала всі документи і всі коментарі у справі, стосовно якої ведеться розслідування", - зазначено в повідомленні.

"Цього тижня виявилося, що в економічних висновках Інституту Гейця (НАБУ торік заплатило за це дослідження 180 тис. гривень) ні слова немає про збитки від формули "Роттердам+". Про це цього тижня розповів сам академік Валерій Геєць", - написав у Фейсбуці член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він також зазначив, що приводом для обшуку також може бути позов адвоката НКРЕКП про обмеження термінів досудового розслідування справи "Роттердам+".

"А ще Ситник (Артем Ситник директор НАБУ, - ред.) у розпачі, що суд за позовом адвоката НКРЕКП може обмежити термін досудового розслідування. І справу доведеться передавати до суду. А передавати нічого. Я попереджав, що провал з експертизами в НАБУ абсолютно закономірно спробують компенсувати чимось гучним і скандальним. Щоб громадськість побачила, що результат "от-от", близько... Це єдиний шлях НАБУ, щоб отримати індульгенцію від міжнародних партнерів, виправдати своє існування і підключити справу "Роттердам+" до штучного дихання", - додав Корольчук.

Нагадаємо, раніше суд зобов'язав НАБУ повернути НКРЕКП комп'ютери, вилучені під час обшуку у справі формули "Роттердам+".

У березні 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження з приводу формули "Роттердам+". Воно було кваліфіковано за ч.2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем). Протягом досудового розслідування встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисно, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни ("Роттердам+") забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Так вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на гуртовому ринку.

Із запуском нового ринку електроенергії, який заплановано на 1 липня 2019 року, методика формування оптової-роздрібної ціни на електроенергію, більш відома як "формула Роттердам+", припинить своє існування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram