ГоловнаЕкономікаДержава

"Роттердам +": суд зобов'язав НАБУ повернути комп'ютери НКРЕКУ

Телефон співробітника комісії залишився в бюро.

"Роттердам +": суд зобов'язав НАБУ повернути комп'ютери НКРЕКУ
Фото: telegraf.com.ua

Суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро повернути комп'ютери Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, вилучені під час обшуку у справі формули "Роттердам плюс". Таке рішення прийняв слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє "Слово і Діло".

Як вказується в документі, детективи НАБУ на підставі рішення суду провели обшук в приміщенні НКРЕКУ і вилучили 4 системні блоки, жорсткий диск і iPhone 6S одного з працівників Нацкомісії. У зв'язку з цим адвокат Ірина Одинець в інтересах НКРЕКУ подала скаргу про повернення тимчасово вилученого майна.

Адвокат зазначила, що вилучена комп'ютерна техніка НКРЕКУ і мобільний телефон є предметами матеріальної цінності. Вона також додала, що вилучення комп'ютерної техніки перешкоджає повноцінному здійсненню господарської діяльності Нацкомісії, а мобільного телефону працівника - обмежує і порушує приватне право власності. Адвокат додала, що вказане майно має статус тимчасового вилученого і підлягає поверненню.

У той же час, як встановив суд, постановою детектива НАБУ вказане вилучене майно визнано речовим доказом. Однак суддя Сенін встановив, що на це майно не накладено арешт, а також воно не входило до переліку, за якими прямо було надано дозвіл на відшукання в рішенні суду про обшук. При цьому суддя додав, що посилання детективів на те, що на комп'ютерах і жорсткому диску збереглася інформація, зазначена в постанові слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку, є необґрунтованими, оскільки наданий висновок експерта цього не підтверджує.

Суд частково задовольнив скаргу, залишивши телефон у детективів, оскільки для його повернення повинен звернутися власник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram