ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування за газ

При розрахунку тарифу вже враховані обсяги втрат операторів ГРС.

НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування за газ
Фото: Depositphotos/juvelez

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг своїм рішенням заборонила операторам газорозподільних систем проводити донарахування в платіжки за природний газ залежно від рівня температури.

Про це  повідомила глава НКРЕКП Оксана Кривенко.

"Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, що враховують різницю в приведенні до стандартних умов ... Затвердили рішення, яким НКРЕКП заборонила операторам ГРС проводити донарахування", - написала Кривенко в фейсбуці.

Вона зазначила, що вузли обліку газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (+20°С), проте лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такий температурної корекції обсягів і вимірюють їх при фактичній температурі довкілля.

"Тобто якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в + 5°С, виробничо-технологічні втрати операторів ГРС становлять 51 кубометр (1 000 куб м - 949 куб м). Варто зазначити, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. НКРЕКП при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРС, які були затверджені Міненерго", - зазначила глава НКРЕКП.

Вона також повідомила, що НКРЕКП вважає за необхідне для вирішення цієї проблеми внести зміни в закон "Про ринок природного газу", зокрема, замінивши стандартні умови з рівня температури в +20°С на 0°С

"Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського Союзу", - зазначила Кривенко.

Також, за її словами, НКРЕКП рекомендує Міністерству енергетики та вугільної промисловості виконати вимоги закону "Про ринок природного газу" і, розробивши необхідні технічні регламенти, здійснити перехід до вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.

Нагадаємо, з 1 листопада ціна на газ для населення зросла на 23% до 8,6 грн за кубометр. Підвищення ціни на газ було однією з вимог МВФ для надання кредитного фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram