ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк готовий допомогти сільському господарству України

Обсяг фінансування для проведення всіх заходів у рамках проекту становитиме 753 млн доларів США.

Світовий банк готовий допомогти сільському господарству України
Фото: zn.ua

У Мінагрополітики пройшло обговорення проекту "Прискорення інвестицій у сільське господарство України" в рамках зустрічі першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка і директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен.

У нараді брала участь група фахівців Світового банку в складі: керівника групи та старшого економіста з сільського господарства Сандри Брока, економіста з сільського господарства Катерини Шредер, консультанта Світового банку з питань земельної реформи Дениса Нізалова. На зустрічі також були присутні чиновники Мінагрополітики і Держгеокадастру України.

Виконавцями проекту є Міністерства агарної політики і продовольства, інфраструктури, екології та природних ресурсів, економічного розвитку і торгівлі. Координатором дій є Міністерство фінансів.

Реалізація проекту базується на фінансовому інструменті "Програма, орієнтована на результати". Умовами отримання попередньо узгодженої суми кредиту є досягнення показників, визначених Світовим банком. Акумульовані на рахунку Мінфіну кошти будуть розподілені між міністерствами-виконавцями.

Орієнтовно обсяг фінансування для проведення всіх заходів у рамках проекту становитиме 753 млн доларів США, в тому числі кредит Світового банку визначено в розмірі 200 млн доларів США.

До завдань аграрного сектора, які необхідно вирішувати для виконання цього проекту, належать:

  • відповідність українського законодавства вимогам ЄС;
  • оптимізація системи держпідтримки сільського господарства;
  • створення стимулів для диверсифікації напрямів виробництва АПК;

    розвиток сільської місцевості;

  • використання прогресивних методів контролю безпеки харчових продуктів;
  • вирішення питань логістики;
  • поліпшення якості землекористування, управління водними ресурсами;
  • доступ до фінансових ресурсів і механізмів управління ризиками.

"Деякі пункти проекту потребують законодавчого врегулювання, але, розуміючи всю значимість співпраці зі Світовим банком і його подальший вплив на економічну і соціальну сферу України, уряд і Мінагрополітики будуть усіляко сприяти реалізації проекту у встановлені терміни", - наголосив Максим Мартинюк.

Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен зазначила, що остаточний запуск проекту заплановано на лютий 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram