ГоловнаЕкономікаДержава

Лазебна виступає за введення накопичувальної пенсійної системи

Сьогодні пенсія, за її словами, становить 28% заробітку людини.

Лазебна виступає за введення накопичувальної пенсійної системи
Фото: Макс Требухов

Міністерство соціальної політики виступає за введення накопичувальної пенсійної системи. Про це в інтерв'ю LB.ua заявила глава відомства Марина Лазебна.

"Давайте чесно говорити: сьогодні із зайнятого населення внески сплачують 40%, але ті 60% людей, які працюють у тіні, теж прийдуть за пенсіями... Тобто ця недофінансована система є прихованими боргами для майбутніх поколінь. ...Якщо ще 10 років тому пенсія становила 50% заробітку, то зараз це вже 28%. І за даними Світового банку, коефіцієнт заміщення в Україні (це той показник, який показує, скільки людина отримає пенсії відповідно до своєї зарплати), може знизитися до 18%, якщо ми нічого не змінимо", - розповіла міністр.

Разом із тим Марина Лазебна вважає, що відповідний законопроєкт, поданий до Верховної Ради під авторством народного депутата від "Слуги народу" Галини Третьякової, вимагає серйозного доопрацювання. Він, зокрема, передбачає введення 3% відрахувань із зарплати (1% оплачує працівник, 2% - роботодавець), які поступово до 2050 року зростуть до 7%. Однак єдиної моделі на даний момент Мінсоц не має.

"Зараз ведуться дискусії щодо розміру внесків і про те, які категорії це зачепить. Ми, наприклад, вважаємо, що потрібно залучати людей віком від 50 років, - розповіла міністр. - Є ідея зробити 2 плюс 2% в перший рік. Але тривають дискусії, де ці 2% брати. Наприклад, в межах ЄСВ... Сьогодні ЄСВ становить 22%. Тому держава повинна вирішити, чи буде це 24%, чи відрахування будуть робитися в межах 22%".

"Потрібно збалансувати пенсійну систему. Держава сьогодні і так дотує Пенсійний фонд. Нам треба будувати цю систему, щоб для майбутніх поколінь вийти на пристойний коефіцієнт заміщення пенсією заробітку. Інших можливостей може не бути. ...Накопичувальна система містить стимулювальний принцип для отримання населенням гідних зарплат і їх легалізації. Що більші внески, то більше накопичення. Ці кошти є власністю людини і підпадають під спадкоємність членами сім'ї", - говорить Лазебна.

Відрахування, розповіла міністр, будуть інвестуватися в ОВДП, депозити, банківські метали, цінні папери підприємств. Для контролю своїх коштів людина зможе вибрати недержавний пенсійний фонд.

"Залучені кошти повинні бути внутрішнім фінансовим ресурсом держави для розвитку економіки. Тому розвиток країни має здійснюватися також за рахунок цих коштів. Це стосується і земельної реформи, і «великого будівництва» та інших державних довгострокових інвестиційних проектів", - зазначила міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram