ГоловнаЕкономікаФінанси

Єврокомісія вирішила виділити Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги

Четверта програма, на відміну від третьої, буде виконана повністю.

Єврокомісія вирішила виділити Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги
Фото: twitter.com/MarosSefcovic

Європейська комісія вирішила виділити Україні 500 млн євро. Це другий транш четвертої програми макрофінансової допомоги, яка була розпочата ще наприкінці 2018 року.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

"Україна розмістилася високо в європейському порядку денному. Ми продовжуємо надавати політичну, фінансову і технічну підтримку, особливо в період кризи, щоб підтримати програму реформ України зі створення більш стійкої економіки. У рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україна виконала необхідні умови, і ми готуємо виплатити 500 мільйонів євро", - заявив віцеголова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Таким чином, Україна не допустила повторення ситуації 2017 року, коли через зволікання з реформами було втрачено третій транш третьої програми макрофінансової допомоги ЄС.

Євросоюз також готовий почати п'яту програму макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро. В рамках першого траншу Україна отримає 600 млн євро, але для цього ще необхідно отримати кредитну програму Міжнародного валютного фонду.

У рамках співпраці між Україною і ЄС у 2014-2019 роках уже було реалізовано чотири програми макрофінансової допомоги ЄС, у рамках яких Україна отримала пільгове кредитне фінансування на загальну суму 3,31 євро.

Усі отримані в попередні періоди Україною кошти макрофінансової допомоги ЄС пішли на зменшення зовнішнього фінансового тиску, поліпшення платіжного балансу держави, забезпечення бюджетних потреб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram