ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна завершила ратифікацію договору про отримання €1 млрд від ЄС

Перший транш можливий після позитивного рішення від МВФ.

Україна завершила ратифікацію договору про отримання €1 млрд від ЄС
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко в п'ятницю, 16 листопада, підписав закон про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом і кредитної угоди про макрофінансову допомогу до 1 мільярда євро.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Ці документи 14 вересня 2018 року підписали віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова й голова Національного банку Яків Смолій у присутності Порошенка й прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Верховна Рада ратифікувала кредитний договір 8 листопада 2018 року.

Передумовою отримання двох траншів до 500 млн євро є виконання узгоджених сторонами заходів з реалізації податкової та митної політики, боротьби з корупцією, малої приватизації, управління державними підприємствами, корпоративного управління у державних банках і банківського нагляду, реформ у сферах енергетики, охорони здоров'я та соціального захисту.

Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду.

Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві відкрили у 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми у 2015 та 2017 роках. Останнього, третього, траншу так і не було через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram