ГоловнаЕкономікаБізнес

Ринок генерації електроенергії є високонцентрованим, проте учасники ринку обмежені державою, – АМКУ

Ринок генерації електроенергії є високонцентрованим, проте учасники ринку обмежені державою, – АМКУ
Фото: Depositphotos

Директор департаменту Антимонопольного комітету України (АМКУ) Тетяна Кулішова під час виступу на III Legal Energy Forum заявила що, існуюча модель ринку електроенергії позбавляє генеруючі компанії можливостей для зловживань. Про це йдеться на офіційному веб-сайті АМКУ.

"Наразі ринок генерації електричної енергії є високонцентрованим. Сукупна частка п’яти компаній складає понад 90% ринку. Проте ринкова влада будь-кого з учасників ринку генерації в діючій моделі оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України не може бути реалізована внаслідок існуючих адміністративних обмежень і державного регулювання", - сказала Кулішова.

Під час виступу Кулішова поінформувала учасників форуму про заходи з адвокатування конкуренції, що вжиті АМКУ на енергетичних ринках, основні досягнення та плани роботи Комітету з розвитку конкуренції на ринку електричної енергії України.

"З метою усунення підґрунтя для монополізації ринку та можливих зловживань після лібералізації ринку, в тому числі шляхом необґрунтованого завищення цін на електроенергію, Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з пропозиціями, спрямованими на запровадження конкурентних умов функціонування ринку електроенергії", - уточнила представниця АМКУ.

Серед основних пропозицій АМКУ - запровадження біржової торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів, зняття адміністративних бар’єрів для імпорту електроенергії, створення стимулів для постачальників універсальних послуг закуповувати електроенергію за найнижчими цінами, що складуться на ринку тощо.

Також Кулішова відзначила важливість активної співпраці АМКУ та НКРЕКП з урахуванням кращих європейських практик, в тому числі вимог Регламенту Європейського парламенту та Ради про цілісність і прозорість енергетичного ринку з метою забезпечення формування конкурентних умов функціонування ринку електричної енергії України.

Як повідомляли, АМКУ переніс на 20 листопада розгляд справи щодо ознак монопольного становища компанії ДТЕК на енергетичному ринку, яка було порушена у вересні 2015 року. Розслідування було розпочато після отримання відповідної скарги від Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram