ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні немає реального конфлікту між вітчизняними хіміками і аграріями, - гендиректор ФРУ Іллічов

Суперечки навколо імпорту мінеральних добрив в Україні лежать в площині інтересів трейдерів імпортної продукції, стверджують у Федерації роботодавців.

В Україні немає реального конфлікту між вітчизняними хіміками і аграріями, - гендиректор ФРУ Іллічов
Одесский припортовый завод
Фото: korrespondent.net

Гендиректор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов заявляє, що в разі, якщо квоти на імпортні добрива не будуть введені, Україна отримає монопольний диктат імпорту з Росії. Про це повідомляють «Українські Новини» з посиланням на заяву генерального директора ФРУ.

«Очевидно, що якщо ми не збережемо вітчизняне виробництво добрив і віддамо наш ринок на догоду російським або іншим виробникам, то в найближчий рік ризикуємо отримати монопольний диктат у галузі з боку імпорту. Тим більше, що в багатьох країнах система підтримки промисловості непорівнянна з Україною. Наприклад, у тій же Туреччині більшість хімічних підприємств є в зонах промислового розвитку з цілою системою пільг і стимулів», – заявив Іллічов після наради представників хімпрому й аграрних асоціацій у міністерстві розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства. За інформацією «Українських Новин», зустріч була присвячена питанням захисту українського ринку добрив.

За словами гендиректора ФРУ, хімічна галузь сьогодні – це галузь із мультиплікатором 3–5, з високою доданою вартістю.

«За кожним хімічним підприємством стоїть низка підрядників і виробників промислової продукції фізичними особами, а також логістика, транспорт, енергетика та житлово-комунальне господарство. Це майже 100 тисяч робочих місць. В теперішніх умовах, коли кількість безробітних стає дедалі більшою, мультиплікатор у галузі може дати серйозний стимул для створення робочих місць і дозволить згладити сплески безробіття. Це можливість не тільки створювати, а і зберігати робочі місця», – зазначив Іллічов.

Він підкреслив, що велика кількість хімічних підприємств в Україні мають стратегічне значення і є містоутворюючими. «Що стосується балансу інтересів аграріїв і хімічної галузі. Як федерація ми об'єднуємо й тих, й інших. І не вважаємо, що в Україні існує протистояння між вітчизняними хіміками й аграріями. Сьогодні українські виробники можуть забезпечити на 100% потреби аграріїв щодо азотної групи, і до 40% в складних добривах. Сьогодні спірні питання більше лежать у площині інтересів трейдерів імпортної продукції. Торгувати імпортним товаром вигідніше, там велика торгова маржа», – сказав Іллічов.

За його словами, квотування не змінює структуру ринку.

«Як справедливо зауважив Тарас Качка (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства – торговий представник України), квоти потрібні для того, щоби зберегти диверсифікацію й передбачуваність імпорту. І насправді будуть близькі до фактичного імпорту, який ми маємо зараз. Це парадокс пов'язаний із тим, що розслідування тривало майже рік і стосувалося періоду до середини 2019 року. Відтоді ринок добрив змінився. У першому кварталі 2020 імпорт комплексних добрив скоротився на 18 %, а азотних – на 59 % порівняно з першим кварталом минулого року. Тобто імпорт в Україну сам поступово йде до параметрів, які пропонується зафіксувати», – зазначив Іллічов.

Нагадаємо, раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка заявив, що міністерство ініціюватиме введення квот на імпорт мінеральних добрив. За словами Качки, втручання уряду в ринок буде мінімальним.

22 травня 2020 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) прийняла рішення про продовження спеціального розслідування щодо імпорту в Україну мінеральних добрив незалежно від країни походження на 30 днів.

З 1 липня 2019 року в Україні заборонений імпорт мінеральних і хімічних добрив російського виробництва.

В Україні добрива виробляють компанія Ostchem, яка об'єднує азотні підприємства в Черкасах, Рівному та Сєвєродонецьку, державний Одеський припортовий завод (ОПЗ), ПАТ «ДніпроАзот», ПАТ «Сумихімпром», Агрохімічна компанія GROSSDORF, корпорація «Украгрохімхолдинг» і Дніпровський завод мінеральних добрив (ДЗМД), ПрАТ "Хімдівізіон" та інші.

У серпні 2019 року Спілка хіміків України й більшість українських виробників мінеральних добрив – ПАТ «Азот» (Черкаси), ПАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», ПАТ «ДніпроАзот», ПАТ «Сумихімпром» і «Дніпровський завод мінеральних добрив» (ДЗМД) звернулися до Міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства з проханням провести низку спеціальних розслідувань щодо імпорту мінеральних добрив в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram