ГоловнаЕкономікаБізнес

Глава ФДМ оголосив про повернення "Центренерго" під контроль держави

Компанію раніше контролював менеджмент, пов'язаний з Коломойським.

Глава ФДМ оголосив про повернення "Центренерго" під контроль держави
Фото: spfu.gov.ua

Глава ФДМ Дмитро Сенниченко оголосив про повернення "Центренерго" під контроль держави.

"Ми зробили висновки після попередньої невдалої спроби призначити нового керівника компанії, і провели одноденну блискавичну операцію: рішення суду, збори наглядової ради, внесення змін до реєстру та представлення нового керівника Центренерго Олександра Корчинського. Усе це – сьогодні, буквально за 4–5 годин", – написав Сенниченко у фейсбуці.

Колишній депутат Верховної Ради, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко раніше повідомив, що напередодні олігарх Ігор Коломойський вивіз офіс "Центренерго" в санаторій під Києвом, який охороняється.

"Об'єкт, де тепер перебуває центральний офіс "Центренерго", перетворився у фортецю з колючим дротом, бетонними блоками й автоматниками. Усе це робиться через можливий штурм для звільнення крісла глави державної компанії від ставленика олігарха", – заявив він у своєму телеграм-каналі.

Сенниченко ніяк не прокоментував це, але виклав фотографії, що підтверджують цю заяву.

Фото: facebook.com/dmitry.sennychenko
Фото: facebook.com/dmitry.sennychenko

За словами Сенниченка, наступним кроком буде встановлення реального стану "Центренерго" і перетворення компанії з "чорної діри українського бюджету, де зникли близько 100 млрд гривень із 2004 року" в привабливий для приватизації об'єкт.

На сайті ФДМ зазначається, що "Центренерго" за останні роки став "центром корупції", і на сьогодні в Єдиному реєстрі судових рішень зареєстровано понад 17 тисяч документів щодо цього підприємства.

"Центренерго" кілька разів зупиняло свою роботу; у 2004 році була спроба довести підприємство до штучного банкрутства; у 2015–16 роках відбувалися сумнівні закупівлі через компанії-прокладки РФ і ОРДЛО; Вуглегірська ТЕС припиняла роботу через штучно створений дефіцит вугілля у 2015 році.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ще 26 лютого погодив пропозицію ФДМ про призначення новим в. о. гендиректора "Центренерго" ексменеджера компанії "ТехНова" (Чернігівська ТЕЦ) Олександра Корчинського.

Це рішення було заблоковано Окружним адміністративним судом Києва, і зняти судову заборону вдалося тільки наприкінці травня.

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Донецька область), Зміївська (Харківська область) і Трипільська (Київська область), сумарна проєктна потужність яких становить 7 660 МВт, це близько 14 % від загальної потужності електростанцій України. На ТЕС компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків – вугільні, а п'ять призначені для використання газомазутного палива. Державі належать 78,289 % компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram