ГоловнаЕкономікаДержава

Зміна адміністрування роздрібного акцизу на сигарети дозволить залучити до місцевих бюджетів більш ніж 2 млрд грн, - експерт

Сплату акцизу пропонують перенести з роздрібного продавця на оптового.

Зміна адміністрування роздрібного акцизу на сигарети дозволить залучити до місцевих бюджетів більш ніж 2 млрд грн, - експерт
Фото: sostav.ua

83,7% доходів у структурі доходів місцевих бюджетів - це той ресурс, який фактично залежить від рішень органів державної влади. Тому місцеві громади насамперед зацікавлені в зростанні частки власних доходів. Роздрібний акциз для них - один із таких джерел сьогодні. Зміни стосуються перенесення зобов'язання сплати роздрібного акцизу з продажу цигарок з роздрібного на оптового торговця, пишуть "Українські новини" з посиланням на "Новое время".

"За найскромнішими оцінками, зміна моделі адміністрування роздрібного акцизу збільшить надходження в перший рік на 2-2,5 млрд грн плюс 700 млн ПДВ. Це ті цифри надходжень місцевих і державного бюджетів, заради яких уже варто припинити дискусії і спробувати зробити наступний крок", - зазначив Олександр Яворський, директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України.

За його словами, ринок тютюнових виробів специфічний і має суттєвий вплив на доходи бюджетів усіх рівнів. Тому зміну моделі адміністрування роздрібного акцизу треба розглядати в комплексі з посиленням вимог до оптовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram