ГоловнаЕкономікаФінанси

Дубілет-старший і інші ексменеджери ПриватБанку оскаржили його націоналізацію

Дубілет-старший і інші ексменеджери ПриватБанку оскаржили його націоналізацію
Фото: unian.net

Господарський суд Києва 2 січня відкрив провадження за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів і ПриватБанку про визнання нечинними договорів про придбання акцій, укладених у грудні 2016 року під час націоналізації банку.

Про це пише Finbalance.

До націоналізації банку Дубілет був міноритарним акціонером - йому належало 2,7249% акцій.

Олександр Дубілет - батько міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета.

Аналогічні позови до Господарського суду Києва наприкінці грудня 2019 року подали інші колишні топменеджери ПриватБанку, які також володіли міноритарними пакетами акцій фінустанови, зокрема: колишній перший заступник голови правління Тимур Новиков (1,3625%), колишній перший заступник голови правління Олег Гороховський (0,3236%), експерший заступник голови правління Володимир Яценко (0,3229%), ексзаступниця голови правління Тетяна Гур'єва (0,2422%), ексзаступниця голови правління Людмила Шмальченко (0,1614%) і інші.

Вони оскаржують у тому числі процедуру bail-in - примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку, випущені в грудні 2016 року під час націоналізації ПриватБанку.

У 2017-2018 роках ці екстопменеджери ПриватБанку вже зверталися з позовами до держави в Печерський райсуд Києва. Тоді суд відмовився розглядати їх позови, прийшовши до висновку, що такі спори - це компетенція судів господарської юрисдикції.

У грудні 2019 року з позовами до ПриватБанку і Міністерства фінансів у Госпсуд Києва звернулися також кілька компаній, кошти яких теж потрапили під bail-in. Йдеться про ТОВ "Фінансова компанія Фінілон", ТОВ "Хім-Ойл-Транзит-Юкрейн", ТОВ "Партнер-Експо", ТОВ "КС Груп", ТОВ "Реватіс", ТОВ "Сонг", ТОВ "Керуючий адміністратор пенсійних фондів Паритет", Hangli International Holdings Limited, Craentex Investments LTD, Veliona Trading LTD, Hetterington Group LTD, Saviento Investments LTD, Birgminton Investing Inc тощо.

Нагадаємо, що ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю.

Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанова була докапіталізувати на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram