ГоловнаЕкономікаДержава

Герус визнав "некритичною" для України зупинку постачання нафти з РФ у Білорусь

Поки що постачання нафтопродуктів з Білорусі в Україну триває.

Герус визнав "некритичною" для України зупинку постачання нафти з РФ у Білорусь
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Зупинка постачання російської нафти в Білорусь і можлива відмова Білорусі від експорту нафтопродуктів не створять серйозних проблем в Україні.

Про це повідомив голова профільного енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус, передає Інтерфакс-Україна.

"Взимку для нас це некритично. Серйозних проблем для України я не бачу. До посівної. А до початку посівної або там проблема вирішиться, або ми диверсифікуємося", - сказав Герус.

За його словами, на цей час постачання нафтопродуктів з Білорусі в Україну триває.

"Річ у тому, що з Білорусі йде бензини. А українські НПЗ не виробляли більше дизелю, тому що не могли продати більше бензину (вони йдуть разом). Тому збільшить виробіток Кременчук, більше зайде з портів, більше зайде з країн ЄС. Ми навчилися диверсифікувати, а взимку низький попит і цей фактор нам на руку", - пояснив нардеп.

"Ситуація ускладнюється, коли зупиняють постачання в Україну дизелю. Але якщо бензин і дизель, то не так страшно", - додав він.

Як повідомляли, білоруські НПЗ ВАТ "Нафтан" і Мозирський НПЗ підтвердили відсутність нових контрактів на постачання нафти і припинення постачання сировини з 1 січня 2020 року. Обидва заводи продовжують роботу на накопичених наприкінці грудня залишках сировини. На підприємствах зазначають, що поточні запаси дозволять зберегти завантаження НПЗ на технологічно прийнятному рівні до середини січня.

Потім у білоруських ЗМІ з'явилася інформація, що з 1 січня 2020 року країна припинила експорт нафтопродуктів на тлі відсутності постачань нафти з РФ.

Наприкінці грудня країнам не вдалося домовитися про постачання нафти на 2020 рік. Президент Білорусі Олександр Лукашенко провів телефонні розмови з російським колегою Володимиром Путіним, після чого доручив керівникам нафтохімічного комплексу знайти альтернативу російській нафті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram