ГоловнаЕкономікаДержава

Вітренко назвав конкурентними нові тарифи на транспортування газу з Росії

За новим контрактом, "Газпром" платить за заброньовані потужності на точках входу і виходу.

Вітренко назвав конкурентними нові тарифи на транспортування газу з Росії
Фото: facebook/Новое Время

Виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко не назвав розміру плати за організацію транзиту, вказаної в контракті з "Газпромом", оскільки це конфіденційна інформація.

У той самий час на своїй сторінці у Facebook він повідомив, що самі тарифи на транспортування газу встановлює Національна комісія, з ними можна ознайомитися на її сайті. "Нафтогаз" додає до них плату за свої послуги.

"Зазначу, що ці тарифи є конкурентними. Якщо порівнювати з попереднім контрактом на транзит, то важливо розуміти, що пряме порівняння некоректне через зміну принципів. За старим контрактом, "Газпром" щомісяця платив за об'єм протранспортованого газу, за новим контрактом - за заброньовані потужності на точках входу і виходу", - пояснив він, зазначивши, що новий принцип для України вигідніший.

За його словами, зважаючи на припущення, що "Газпром" повністю завантажить заброньовані потужності, базовий рівень у разі замовлення потужності на рік і більше наперед трохи зріс.

"Але що менше завантаження заброньованих "Газпромом" потужностей, то для нього буде ефективнішим тариф на транзит", - зазначив виконавчий директор "Нафтогазу".

Тарифи за потужності, замовлені на коротший термін, зростуть значніше. За словами Вітренка, це європейський принцип, який стимулює користувачів бронювати на довгострокові періоди, що також вигідно для України.

Гарантовані доходи від транзиту становитимуть більш ніж $7,2 млрд за п'ять років.

"З огляду на загальний обсяг гарантованих потужностей (65 млрд кубометрів на 2020 року і потім по 40 млрд на наступні 4 роки, тобто 225 млрд кубометрів за 5 років), виходить, що за 1000 кубометрів наперед заброньованих потужностей "Газпром" заплатить щонайменше 32 долари", - підсумував Юрій Вітренко.

Нагадаємо, 30 грудня Україна і Росія уклали новий транзитний договір на 2020-2024 роки. Сторони можуть продовжити його ще на 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram