ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підписала газовий транзитний контракт на п'ять років (оновлено)

"Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці".

Україна підписала газовий транзитний контракт на п'ять років (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Україна і Росія уклали новий транзитний договір на 2020-2024 роки.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Україна підписала контракт на транзит газу на п'ять років, протягом яких ми отримаємо як мінімум понад $7 млрд. Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років", - написав глава держави у своєму телеграм-каналі.

Президент зазначив, що українська ГТС буде завантажена, "а це - енергетична безпека і добробут українців!".

Він підтвердив, що, за умовами контракту, мінімальний об'єм прокачування становитиме 65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках.

"Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці", - підкреслив глава держави.

Оновлення. Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив деталі підписання контракту.

"Я підписав у Відні о 14:30, а глава "Газпрому" Олексій Міллер увечері підписав у Санкт-Петербурзі. Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були узгодження правління і наглядової ради "Нафтогазу", а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі і дистанційно", - написав Вітренко у фейсбуці.

Він підкреслив, що вперше в історії України "Газпром" уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати".

"Той факт, що ми підписали транзитний контракт за принципом "качай або плати" на п'ять років, є непересічною подією в таких умовах. До цього часу тільки закупівля газу в "Газпрому" покривалася за схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії принципом "бери або плати", - додав виконавчий директор "Нафтогазу".

Він також зазначив, що гарантовані обсяги транзиту за цим принципом значно перевищують обсяги, які називали міжнародні партнери як варіант, який вони спробують забезпечити для України і на який Україна могла погодитися.

"Гарантовані обсяги - це мінімум, а не максимум, якого ми очікуємо. При цьому додаткові обсяги з більшою гнучкістю бронювання будуть оплачуватися за вищим тарифом", - додав Вітренко.

Знаменною подією він назвав перехід на європейські правила транзиту газу.

"Я і моя команда були наполегливими: нове сполучення зі Словаччиною за новими правилами у 2014 році, прийняття закону про ринок газу і Кодексу ГТС 2015 року, визначення моделі анбандлінгу (відокремлення оператора ГТС) і багато іншого. Потім усе було на межі зриву. Ми знайшли рішення, що дозволило врятувати ситуацію - "Нафтогаз" став організатором транзиту. І хоча така структура є складнішою, вона дозволяє більш гнучко застосовувати європейські правила до транзиту газу", - пояснив він.

Крім контракту на транзит газу, Україна і Росія також підписали угоду про врегулювання. За цією угодою, "Газпром" повністю припиняє оскарження рішень Стокгольмського арбітражу.

"Це означає, що ми можемо остаточно підбити підсумки арбітражних проваджень, які тривали майже шість років", - підсумував Вітренко.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагалася домогтися від Росії підписання нового 10-річного газового транзитного договору з об'ємом до 90 млрд кубометрів на рік. У той самий час у "Нафтогазі" від початку були скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко говорив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на найвищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

19 грудня в Берліні пройшли тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Єврокомісією, за підсумками яких віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович заявив про досягнення принципової домовленості про продовження транзиту.

20 грудня в Мінську Україна і РФ підписали міжурядовий протокол, який передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмову сторін від наявних позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд, і підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 рр. - по 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на 10 років. При цьому "Нафтогаз" візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу ОГТСУ.

30 грудня у Відні продовжилися переговори щодо газу між Україною і РФ, які розпочалися 26 грудня і тривали всі вихідні. Сторони мали підписати три документи: міжоператорську угоду між Оператором ГТС України і "Газпромом", договір про організацію транзиту між "Нафтогазом" і "Газпромом", мирову угоду між "Нафтогазом" і "Газпромом".

28 грудня повідомляли, що Кабінет Міністрів погодив підписання мирової угоди з російським "Газпромом" у рамках домовленостей про продовження транзиту газу. Угода стосується відмови України від штрафу на 7,4 мільярда доларів в антимонопольній справі.

Раніше, 30 грудня, Кабмін дозволив "Нафтогазу" підписати два договори з "Газпромом": про надання послуги організації транспортування газу територією країни на 2020-2024 роки, а також про врегулювання наявних газових суперечок і основні умови подальших взаємовідносин щодо організації транзиту газу з "Газпромом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram