ГоловнаЕкономікаДержава

Вітренко вважає виправданою відмову від позову до "Газпрому" на $12 млрд

Позовні вимоги України були насамперед наслідком очікувань припинення транзиту.

Вітренко вважає виправданою відмову від позову до "Газпрому" на $12 млрд
Фото: zn.ua

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко вважає виправданою відмову від позову до "Газпрому" на $12 млрд.

Він заявив, що таке рішення було ухвалено в інтересах України, адже метою переговорів було підписання контракту на транзит.

"Інтереси країни - це продовження транзиту, це отримання грошей зараз, а не через рік, і тим паче не за 3-7 років. Транзит газу - це десятки тисяч робочих місць. Це більш низькі тарифи на газ для споживачів України. Це економічне зростання. Це доходи державного бюджету. Це геополітика і безпека. Тому нам потрібне було продовження транзиту, причому з гарантіями", - написав Вітренко у фейсбуці.

Вітренко пояснив, що позовні вимоги України на 12,2 млрд дол. були насамперед наслідком очікувань припинення транзиту.

"Іншими словами, ми могли б виграти в арбітражі ці 12,2 мільярда, тільки якби "Газпром" відмовився від транзиту. А він не відмовився. Фактично, як я про це відкрито говорив, з нашого боку це був економічний стимул для "Газпрому" продовжити транзит", - додав він.

Як повідомлялося, 30 грудня Україна підписала контракт на транзит газу на п'ять років з можливим продовженням ще на 10 років. За умовами контракту мінімальний обсяг прокачування становитиме 65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram