ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" надіслав до Стокгольмського суду вимоги стосовно другої транзитної справи

Сума позову - близько 12 млрд доларів.

"Нафтогаз" надіслав до Стокгольмського суду вимоги стосовно другої транзитної справи
Стокгольмский арбитражный суд
Фото: oilreview.kiev.ua

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (Швеція) отримав позовні вимоги "Газпрому" й "Нафтогазу" стосовно другої транзитної справи.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Справу ініціював "Газпром" ще у квітні 2018 року. Росіяни хочуть скасувати контрактне зобов'язання на прокачування 110 млрд кубометрів газу. Фінансовий ефект - близько 6 млрд доларів.

Україна в липні того самого року подала зустрічний позов майже на 12 млрд доларів. "Нафтогаз" попросив переглянути транзитний тариф із 13 березня 2018 року (дата звернення до "Газпрому" про перегляд тарифу) до 1 січня 2020 року (кінець контракту) і компенсувати невиконання "Газпромом" зобов'язання на прокачування 110 млрд кубометрів газу, починаючи з 2018 року (за попередні роки компенсація була присуджена попереднім рішенням арбітражу).

6 вересня 2018 року Арбітражний інститут Торгової палати ухвалив рішення про консолідацію розглядів і 28 грудня 2018 року було сформовано склад арбітражу.

У липні 2019 року "Газпром" надсилав заяву про позовні вимоги, а на початку листопада "Нафтогаз" передав Стокольмскому суду відповідну заяву про захист і зустрічні вимоги.

"Кількість сторінок тільки основного тексту нашої заяви перевищує 500. До неї додаються три звіти міжнародних експертів, які були спеціально для цього розроблені. Також додаються свідчення свідків і купа інших додатків. Працювали активно над цими документами ми приблизно три місяці", - написав Вітренко у фейсбуці.

Слухання у справі призначено на квітень-травень 2021 року.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопостачені "Газпромом" об'єми газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має сплатити $ 2,56 млрд на користь "Нафтогазу". За кожен день несплати боргу нараховується пеня в розмірі понад $ 0,5 млн.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram