ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ визнав Дениса Горбуненка фактичним контролером банку "Січ"

Непрозора структура власності загрожує банку ліквідацією.

НБУ визнав Дениса Горбуненка фактичним контролером банку "Січ"
Фото: wikipedia.org

Національний банк України визнав наявність вирішального впливу Дениса Горбуненка на діяльність АТ "Банк Січ" і визнав його власником істотної участі в банку, незалежно від формального володіння.

Відповідне рішення 30 жовтня ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем, повідомляє пресслужба НБУ.

"Денис Горбуненко формально не володіє акціями банку, однак є обґрунтовані підстави вважати, що він має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління та діяльність. Вирішальний вплив на банк полягає в можливості впливати на формування складу органів управління банку та визначення його основні напрямки діяльності", - заявили у Нацбанку.

Всупереч вимогам законодавства, Денис Горбуненко не подав до Національного банку пакету документів для погодження набуття істотної участі у встановленому законом порядку. У зв'язку з цим Національний банк застосував своє право визнати особу власником істотної участі у банку, незалежно від подання такою особою повідомлення про намір придбання істотної участі в ньому. "Володіння істотною участю в банку без отримання згоди Національного банку не допускається", - наголосили в НБУ.

Наявність у структурі власності банку осіб, які володіють істотною участю, проте які не отримали погодження Національного банку, може бути підставою для подальшого застосування заходів впливу. Якщо порушення не будуть усунуті, структура власності банку може бути визнана Національним банком непрозорою, попередили в НБУ.

"Непрозора структура власності є підставою для проблемного статусу, який може завершуватися неплатоспроможністю і ліквідацією банку", - наголошується в повідомленні.

Фактичними акціонерами Банку "Січ" є Олег Баланда з часткою 55,615% акцій, Валерій Раздорожний - 31,016%, Андрій Мельник - 9,6257% і Олег Губанов з 3,7433% акцій.

Денис Горбуненко в 2004-2009 роках був головою правління "Родовід Банку".

Банк "Січ" заснований в 2011 році.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2019 року за розміром загальних активів банк "Січ" посідав 60-те місце (0,950 млрд грн) серед 76 у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram