ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" сумнівається в запуску "Північного потоку-2" у 2020 році

Транзит через територію України може скласти 75 млрд кубометрів.

"Нафтогаз" сумнівається в запуску "Північного потоку-2" у 2020 році
Фото: facebook.com/NaftogazUA

Голова правління "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сумнівається в запуску російського газопроводу "Північний потік-2" у 2020 році.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

"Я очікую, що наступного року ввести "Північний потік" в експлуатацію не вдасться. Мені складно коментувати технологічний прогрес Російської Федерації, але за інформацією, якою я володію, Російська Федерація нині не має судна, яке могло б добудувати "Північний потік-2", - сказав Коболєв.

Він сказав, що в таких умовах обсяг транзиту газу у 2020 році може бути більшим за мінімально гарантований - 75 млрд кубометрів, а не 65 млрд кубометрів.

"Якщо це припущення правильне, то в такому разі я очікував би, що обсяг транзиту українською територією може сягнути 75 млрд кубометрів. Чинний поточний транзит - це близько 90 млрд. Ми точно втратимо "Турецький потік", це мінус 15 млрд. Залишається 75 млрд", - сказав голова правління "Нафтогазу".

Нагадаємо, труби "Північного потоку-2" вкладала швейцарська компанія Allseas. 21 грудня вона зупинила роботи через загрозу американських санкцій, не добудувавши лише 160 кілометрів.

Росія планує добудовувати "Північний потік" судном "Академік Черський", але, за словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, на його підготовку "знадобиться якийсь час". Зараз це судно перебуває в порту Находки, тобто на протилежному кінці Росії.

У Росії вважають, що "Північний потік-2" можна добудувати до кінця 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram