ГоловнаСвіт

У Путіна заявили про "форс-мажорні обставини" з запуском "Північного потоку-2"

Раніше російська сторона планувала, що проєкт має запрацювати з початку 2020 року.

У Путіна заявили про "форс-мажорні обставини" з запуском "Північного потоку-2"
Дмитрий Песков
Фото: EPA/UPG

На цей момент Росія не може дати оцінку термінів введення газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив журналістам прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що раніше російська сторона планувала, що проєкт має запрацювати з початку 2020 року.

"Не думаю, що хтось зараз візьметься називати дату. Виникли об'єктивні форс-мажорні обставини з діями третьої держави, що суперечить міжнародному праву, нормам міжнародної торгівлі та комерційних відносин", - сказав Пєсков.

"Це створює проблеми, але не ставить під сумнів проєкт як такий і його завершення", - додав прессекретар Путіна.

Також Пєсков з розумінням прокоментував відмову швейцарського підрядника припинити роботи.

"Компанія (Allseas) на тлі незаконних, на наш погляд, санкцій США прийняла рішення про завершення робіт. На це рішення, безумовно, компанія має право. Це зрушить терміни введення цього проєкту, але не завадить йому. Із запізненням, але проєкт, ми сподіваємося, буде введено в дію. Необхідні (будівельні) потужності для цього є - про це ми теж уже говорили", - запевнив прессекретар президента РФ.

Він не прокоментував перспективи стягнення з Allseas неустойки, зазначивши лише, що "це комерційні питання, які не можуть бути публічними".

Нагадаємо, 20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на майбутній рік, в який законодавці включили положення про санкції щодо компаній, що беруть участь у "Північному потоці-2". Санкції торкнуться компаній, що беруть участь у спорудженні газопроводу, і їхніх топменеджерів, які можуть втратити можливість отримати американську візу і зіткнутися з блокуванням транзакцій, пов'язаних з їхньою нерухомістю або активами в США. Заборона на будівництво "Північного потоку-2", прописана в новому військовому бюджеті, набуває чинності негайно. Трубоукладач "Північного потоку-2" - компанія Allseas - уже призупинила будівництво газопроводу через цей закон і відвів судна з траси магістралі.

Один із варіантів добудови магістралі - російськими потужностями. Однак у Росії немає техніки для завершення проєкту, а щоб побудувати власне судно-трубоукладач, РФ знадобиться близько шести років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram